'RADIMO ZA GRAĐANE'

Grčić u Splitu napao HDZ: Imaju dva velika grijeha...

08.09.2016 u 15:01

Bionic
Reading

'HDZ i SDP nisu isti, takve priče uvijek dolaze od manjih stranaka koje nastoje pronaći svoje mjesto pod suncem. Mi radimo za građane i nacionalne interese, a oni za krupni kapital', tvrdi SDP-ov Branko Grčić koji je iznio dva primjera za koje kaže da pokazuju kako HDZ postupa upravo suprotno nacionalnim interesima

'Uporno izbjegavaju izreći svoj stav o INA-i i MOL-u, a pored svega naša tvrtka propada zahvaljujući naknadno potpisanim ugovorima o upravljačkim pravima i plinskom biznisu. Naš stav je jasan, pokrenuta arbitraža mora se nastaviti i do zadnjega ćemo braniti interese Hrvatske', kazao je Grčić na stranačkoj konferenciji za novinare u Splitu. Drugi je HDZ-ov grijeh, tvrdi, postupanje oko zahtjeva banaka za odštetom zbog konverzije kredita u švicarskim francima, odnosno zahtjeva da trošak snose hrvatski porezni obveznici.

'EK nije branila građane, ali sada brani banke'

'To apsolutno odbacujemo. Vjerujemo da se radi o pritisku Europske komisije koja nije reagirala kada su građani upali u probleme, ali se vrlo brzo uključila kada su problemi snašli banke. Mi smo znali kako zaštititi 50 tisuća obitelji, odnosno 200 tisuća građana, i znat ćemo kako čuvati hrvatske interese. 'Šteta' je prije svega prouzročena nekorektnim ponašanjem banaka pa stoga i troškovi moraju ići njima na teret', kazao je Grčić.

Bivši potpredsjednik SDP-ove vlade ismijao je HDZ-ova predizborna obećanja koja bi na godišnjoj razini stajala 11 milijardi kuna, dok istodobno ista stranka nije uspjela pronaći ni po 300 milijuna kuna za poticaje novorođenoj djeci ili za prijevoz učenika. Najavio je da će među prvim potezima buduće (njegove) vlade biti ponovno porezno rasterećenje plaća, a u slučaju da BDP nastavi rasti između 2,5 i 3,5 posto i mirovine bi se morale povećati minimalno za 10 posto. 'To je realno, ostvarivo i nužno', kazao je Grčić.

Bauk istakao 'dva apsurda kampanje'

Najavljuje i uvođenje socijalne mirovine za osobe starije od 65 godina koje nisu ostvarile minimalnih 15 godina staža. Umjesto socijalne pomoći, one bi primale 30 posto uvećani iznos koji bi se potom usklađivao kao i mirovine. Cijena ove mjere iznosi oko 100 milijuna kuna.

Arsen Bauk pak progovorio je o političkim pitanjima i ustvrdio da je aktualna predizborna kampanja izrodila dva apsurda. 'Oni koji su srušili vlastitu vladu pozivaju se na vjerodostojnost, a oni koji su u njoj sudjelovali zazivaju promjene', kaže Bauk. Upozorio je građane 'koji su im skloni, ali im SDP nije prvi izbor' da svaki glas za male stranke predstavlja davanje barem pola glasa HDZ-u.

Komentirajući prosvjed Torcide na skupu HDZ-a u Splitu, Bauk je ponovno bio slikovit: 'HDZ je dobio zasluženi crveni karton, a trebao bi još i dvije utakmice neigranja, a SDP je dobio nezasluženi žuti karton. Nismo napravili ni faul, eventualno nešto za indirektni udarac. Zakon o sportu je naše dite i provest će se kad se dite vrati materi', kazao je Bauk.