VLADINE MJERE ŠTEDNJE

Grci strahuju od siromaštva

07.03.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Više od 80 posto Grka drži da će vladine stroge mjere štednje kojima se pokušava smanjiti proračunski manjak dovesti do porasta siromaštva, prema istraživanju koje je u nedjelju objavio dnevni list To Vima

'Siromašni će postati još siromašniji, a bogati još bogatiji', reklo je 85,2 posto ispitanih, prema anketi koju je proveo institut Kap Research među 1.044 osoba.

Sadašnja stopa siromaštva u Grčkoj je procijenjena na 20 posto.

Na pitanje o mogućnosti socijalnog rascjepa, većina je ocijenila da je moguć, a 18,5 posto nije se složilo s time.

Blizu 70 posto drži da te mjere moraju biti 'privremene', prema 26,5 posto koji žele da budu stalne.

U vezi trajanja recesije 38 posto ispitanih drži će to razdoblje trajati između tri i četiri godine, njih 19 posto da će trajati od pet do devet godina, 22 posto smatra da će kriza završiti tek za 10 godina, a 15 posto da će trajati godinu ili dvije.

Većina ispitanih (55,6 posto) odobrava jaku mobilizaciju sindikata protiv strogih mjera kada su pozvali na opći štrajk 11. ožujka, drugi u dva tjedna, ali je samo 37,5 posto ispitanih reklo da će sudjelovati u štrajku.

U pogledu vođenja krize, 52 posto Grka ima povjerenje u napore premijera Georgiosa Papandreoua u vezi izlaska iz krize.

Većina (60 posto) se protivi zaleđivanju mirovina, rezovima 13. i 14. plaće u državnim institucijama, povišenju poreza na dodanu vrijednost za dva posto, na 21 posto i povišenju poreza na gorivo.

Više od 80 posto ispitanih podupire povišenje poreza na duhan i alkohol i smanjenje plaća dužnosnika.