USUD ŠVICARSKIH RAČUNA

Grci s 'Lagardine liste' umiru u sumnjivim okolnostima

Bionic
Reading

Nakon misteriozne prošlotjedne smrti bogatog Grka čije se ime navodno našlo na popisu od gotovo 2.000 Grka s bankovnim računima u Švicarskoj, pronađena je i druga mrtva osoba koju se veže uz tzv. Lagardinu listu - popis koji je aktualna šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Francuskinja Christine Lagarde, svojedobno dostavila vladi u Ateni

Vlassis Kambouroglou, poduzetnik optužen za sudjelovanje u korupcijskom skandalu povezanom s grčkim ministarstvom obrane, pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Jakarti. Detalji o uzrocima i okolnostima smrti još uvijek nisu dospjeli u javnost.

Kambouroglou je drugi visoko rangirani Grk koji je umro pod tajanstvenim okolnostima u posljednjih pet dana. U četvrtak bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova Leonidas Tzanis (57) pronađen je mrtav u podrumu vlastite kuće, gdje je navodno počinio samoubojstvo vješanjem.

Obojica - Tzanis i Kambouroglou - našla su se na tzv. Lagardinoj listi, popisu koji sadrži 1.991 ime bogatih Grka s neprijavljenim računima u HSBC banci u Ženevi, pišu europski mediji, iako popis još nije u cijelosti objavljen.

Uskrsnula 'Lagardina lista'

Christine Lagarde
, aktualna direktorica MMF-a, predala je listu 'sumnjivaca' grčkoj vladi još 2010, dok je bila na dužnosti francuske ministrice financija, u nastojanju da pomogne Ateni u borbi s kroničnim problemom utaje poreza.

U rujnu ove godine, 'Lagardina lista' navodno je 'nestala' iz ministarstva financija u Ateni. Međutim, grčki mediji objavili su imena 36 političara osumnjičenih za korupciju. Zbog nevjerice i rastućeg bijesa javnosti željne svih imena s 'Lagardine liste', grčki premijer Antonis Samaras odlučio je pribaviti listu, koju mu je u utorak prošlog tjedna na CD-u predao Evangelos Venizelos, bivši ministar financija i šef stranke PASOK. Venizelosu je listu pak dao njegov prethodnik u grčkoj vladi Giorgos Papaconstantinou, kojemu je popis uručila Christine Lagarde. Yannis Stournaras, aktualni grčki ministar financija, u nedjelju je izjavio za Financial Times da je za postojanje Lagardine liste prvi put čuo prošlog tjedna, iz novinskih napisa.

Prošle srijede, temeljem optužbi za korupciju uhićen je Yiannis Sbokos, bivši dužnosnik ministarstva obrane. U četvrtak, spomenuti Tzanis navodno je počinio samoubojstvo. Oproštajno pismo nije pronađeno.

Na listi 22.000 europskih bogataša!

Kambouroglou je bio optužen zbog korupcije i pranja novca, u sklopu mreže u kojoj je ulovljen i bivši ministar obrane Akis Tsochatzopoulos, trenutno u zatvoru zbog optužbe da je ministarstvo oštetio za 1,29 milijardi dolara. Kambouroglou je bio direktor Drumilan Internationala, tvrtke umiješane u prodaju ruskog raketnog sustava TOR-M1 Grčkoj, te je bio pozvan da svjedoči pred istražnim povjerenstvom parlamenta o trgovini oružja 2004. Tom prilikom opovrgnuo je da je njegova tvrtka išta zaradila od tog posla, a u konačnici protiv njega nije podignuta optužnica.

Stournaras, Papaconstantinou, Venizelos i drugi visoko pozicionirani Grci pozvani su kao svjedoci u slučaju 'Lagardine liste' na saslušanje u grčki parlament. Prema grčkim izvorima, Venizelos i Papaconstantinou tijekom vikenda svjedočili su pred tužiteljem Grigorisom Peponisom. Nikakvi detalji s tog saslušanja još nisu procurili u medije. Venizelos je suočen s optužbama da je dugo bio u posjedu liste i pritom štitio neke kolege iz PASOK-a.

'Lagardina lista' ne uključuje samo grčke utajivače poreza; cjeloviti dokument sadrži gotovo 22.000 imena bogataša iz više država članica EU-a, koji su imali račune u švicarskim bankama. I njihova imena mogla bi uskoro osvanuti u europskim medijima.