OPTIMIZAM U ATENI

Grci do kraja dana očekuju novog premijera

09.11.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Dosadašnja grčka socijalistička vlada nada se da će tijekom dana biti postignut sporazum s oporbom o sastavu nove vlade i njenom prvom čovjeku, objavila je pomoćnica ministrice vanjskih poslova Mariliza Xenogianakopulu

'Nadamo se ući u finalnu fazu te da će tijekom dana, čak i jutra', moći biti objavljen sporazum, kazala je ministrica na javnoj televiziji Net.

Dogovorivši se u nedjelju navečer o formiranju koalicije nacionalnog jedinstva u pokušaju izvlačenja zemlje iz duboke gospodarske i političke krize, dosadašnji premijer Georges Panadreu i njegov konzervativni suparnik Antonis Samaras nisu se dosad uspjeli dogovoriti o sastavu nove ekipe i imenu njezina šefa.
 
Dok se izbor bivšeg viceguvernera Europske centralne banke Lucasa Papademosa, favorita poslovnih i bankovnih krugova te međunarodnih partnera, čini sve daljim, imena drugih Grka koji bi mogli inspirirati povjerenje u inozemstvu uspješnim karijerama izvan Grčke ostaju u utrci.

Prema pisanju medija, radi se prvenstveno o predsjedniku europskog suda Vassilisu Skurisu, grčkom predstavniku u MMF-u Panayotisu Rumeliotisu te europskom posredovatelju Nikiphorosu Diamanturosu