mirovinska reforma

Grbin: Sindikati su ozbiljno pogriješili jer se nisu obratili Ustavnom sudu

09.05.2019 u 15:10

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je ocijenio da su sindikati koji prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma '67 je previše' ozbiljno pogriješili jer se nisu obratili Ustavnom sudu u vezi s Vladinom protureferendumskom kampanjom i 'svojim propustom ministru Paviću pomogli da koristi i njihov novac kako bi financirao kampanju u kojoj promovira svoje i stavove HDZ-a'

'Ustavni sud postupio je potpuno birokratski, ali su u priopćenju naveli da bi možda drukčije odlučili da su im se sindikati obratili. Koliko god sindikati nemaju povjerenja u institucije, njihova je obveza napraviti što je u njihovoj moći. To znači da su trebali napraviti isto što i ja i obratiti se Ustavnom sudu, jer imaju puno više podataka o tome što se događa vezano za njihovu inicijativu i možda bi ishod tada bio drukčiji', rekao je Grbin.

Ovako je, dodao je, na drugima ostalo da vode njihove bitke. Mogu sada sindikati biti ljuti, ali moraju biti svjesni da su ovdje ozbiljno pogriješili i svojim propustom ministru Paviću pomogli da koristi i njihov novac kako bi financirao kampanju u kojoj promovira svoje i stavove HDZ-a, smatra Grbin.

Kazao je da je Most uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti jedne odredbe Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, ali smatra da današnje priopćenje Ustavnog suda na njegov zahtjev da se očituju vezano za referendumsku inicijativu '67 je previše' pokazuje da je potrebno preispitati daleko veći dio tog zakona, prije svega, sve što se tiče financiranja referendumske promidžbe.

'Ustavni sud je potpuno birokratskim pristupom, čitajući jedino odredbe Zakona koje je predložio ministar Kuščević, a usvojila HDZ-ova većina, rekao da to što je Vlada vodila protureferendumsku promidžbu nije ništa sporno, jer to u osnovi nije zabranjeno zakonom. Od Ustavnog suda će trebati zatražiti očitovanje o ustavnosti čitavog sustava koji je postavio ministar Kuščević. Pitanje je je li u redu da se regulira samo jedan segment, odnosno, financiranje nakon što se potpisi predaju Saboru ili se mora urediti i sve ono što se prije toga događa', kazao je Grbin.

'Jer ako ovo opstane, prije raspisivanja referenduma svatko će moći činiti što ga je volja. I oni koji prikupljaju potpise i Vlada kojoj su dane odriješene ruke da troši javna sredstva u kojoj god to mjeri želi, na desetke milijune kuna, kako bi građane uvjeravala da neka referendumska inicijativa nije dobra. Mislim da to nije u duhu Ustava', ocijenio je SDP-ovac.

Osvrnuo se i stajalište predsjednice Grabar Kitarović da još nema potrebe sazivati sjednicu VNS-a zbog 'afere sms', rekavši da puno toga što izlazi ukazuje da je bilo ozbiljnih propusta.

'Ako znamo i da je kum potpredsjednika Sabora provalio mjere istrage, onda bi bilo potrebno da VNS raspravi što se to događa s aparatom koji bi morao brinuti o sigurnosti građana i Republike Hrvatske. Kad iz aparata na ovaj način cure informacije, jasno je da tu nešto ne funkcionira i mislim da bi se oni koji su na čelu sustava, predsjednica i Vlada, morali zabrinuti. Ali, oni imaju druge prioritete, ovo im nije bitno i danas smo tu gdje jesmo', zaključio je Grbin.