PRIVATNI ILI POSLOVNI PUT

Grbin objasnio Kotromanovićevu i Milanovićevu 'peticu', ali MORH kaže: Nije istina!

04.12.2015 u 17:35

Bionic
Reading

Trijumfalan pozdrav premijera Zorana Milanovića i ministra obrane Ante Kotromanovića nakon što je prekinuta sjednica novog saziva Sabora izazvao je mnoge kontroverze. Tako je sinoć s primjetnom gorčinom taj događaj spomenuo i Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice za ustavna pitanja u emisiji Otvoreno na HRT-u

Vladimir Šeks (HDZ) je u emisiji, u kojoj je bilo govora o neuspješnoj konstituirajućoj sjednici Sabora, prozvao premijera i ministra obrane kazavši da su likovali jer sjednica nije konstituirana.

'Kakvo je to zadovoljstvo danas izražavao premijer Milanović? Je li to zadovoljstvo time što nije oformljen Sabor? To je jadno zadovoljstvo', podbo je u jednom trenutku bivši predsjednik Sabora Peđu Grbina, ustavnog stručnjaka iz SDP-a koji je također sudjelovao u emisiji.  

Grbin mu nije ostao dužan, nego je u svojem uobičajenom smirenom i samouvjerenom stilu, bez sekunde zastoja, ispalio odgovor smješkajući se. 


'Ili je to možda zadovoljstvo stoga što se ministar Kotromanović vratio s puta te je osigurao nabavu vojne opreme za Oružane snage Republike Hrvatske vrijednu stotine milijuna kuna...'

Nitko u studiju nije primijetio da je premijer Milanović prošlog petka o Kotromanovićevom putu u SAD rekao sasvim oprečnu priču.

Tada su ga mediji upitali za očitovanje o drugom Kotromanovićevom putu, onom na Lošinj. Naime tportal je otkrio da je ministar na kratki izlet letio zrakoplovom za 28.400 kuna, pa nije bilo jasno tko je pokrio astronomski račun, ministar ili netko treći, jer je MORH potvrdio da država nije platila kartu.

Premijer Milanović izvukao se tada riječima da ne zna ništa o tome jer je Kotromanović na privatnom putovanju u SAD-u.

Stoga smo zatražili pojašnjenje od MORH-a tko je bio u pravu, Zoran Milanović ili Peđa Grbin, odnosno je li se ministar u Americi odmarao ili je za državu sređivao neke nove poslove u vrijeme godišnjeg odmora, kako je Šeksu rekao Grbin.

Zanimalo nas je je li ministar Kotromanović u svoje slobodno vrijeme pregovarao o nabavci opreme za HV ili je bio u SAD-u službenim poslom, a premijer o tome nije bio obaviješten? Je li uopće išao u SAD pregovarati o nabavci vojne opreme i ako je pregovarao - o kakvoj se opremi radi? Naime Kotromanović je zaista nedavno sklopio posao kojim je HV dobio helikoptere OH-58, što je već odobrio američki Kongres, a stručnjaci MORH-a već su obavili inspekciju i odabrali letjelice, pa više nema potrebe za pregovaranjem.

'Vezano za vaš upit, možemo vas izvijestiti da je ministar obrane bio na privatnom putovanju u SAD-u, a što se tiče spomenute izjave, nije nam poznato u kojem kontekstu je ona dana', rekli su iz MORH-a i poklopili Grbina.

Budući da si nisu davali 'petice' zbog uspješnih pregovora, a prema tvrdnjama iz SDP-a ni zbog prekida sjednice Sabora, postavlja se pitanje jesu li si čestitali činjenicu da niti do danas ministar Kotromanović nije dao objašnjenje - tko je platio njegov skupocjeni put na Mali Lošinj?
406316,388233,388724,405811