razrješenje

Grbin o novom glavnom državnom odvjetniku: Ne vidim zašto bi procedura trajala dulje od dva mjeseca

20.02.2020 u 10:40

Bionic
Reading

Član saborskog Odbora za pravosuđe Peđa Grbin objasnio je kako izgleda procedura do imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika, hoće li SDP podržati Daliju Orešković ako se kandidira za to mjesto te komentirao kako nije znao da su i Zoranu Milanoviću ponudili članstvo u masonskoj loži

Prvo treba razriješiti dužnosti starog da bi se imenovao novi glavni državni odvjetnik. Kako izgleda postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika objasnio je SDP-ov Peđa Grbin, član saborskog Odbora za pravosuđe.

'Vlada bi trebala uputiti prijedlog za razrješenje Saboru, nakon toga se o njemu očituje Odbor za pravosuđe, a u konačnici se provodi rasprava i Sabor glasa. Budući da imamo zahtjev za razrješenjem kojeg je uputio sam Glavni državni odvjetnik, ne očekujem da će oko toga biti problema, vjerujem da će odluka biti jednoglasna. Nakon što sadašnji glavni državni odvjetnik bude razriješen, državno odvjetničko vijeće raspisuje javni poziv', objasnio je Grbin, javlja N1.

Rok za raspisivanje poziva je 30 dana, ali je Grbin uvjeren kako će biti i puno prije.

'Nakon toga se određuje 15 do 30 dana da se potencijalni kandidati jave na poziv, dostave životopis i program rada za funkciju glavnog državnog odvjetnika. Nakon toga Vlada odabere kandidata i predlaže ga Saboru, potom se očituje Odbor za pravosuđe i u konačnici Sabor. Imajući sve to u vidu ne vidim zašto bi procedura trajala dulje od dva mjeseca', komentirao je Grbin mogućnost da se izbor novog glavnog državnog odvjetnika odulji na pola godine.

Za to se mjesto, objasnio je, zakonski mogu prijaviti sve osobe koje ispunjavaju uvjete za zamjenika glavnog državnog odvjetnika, a to su pravnici s najmanje 15 godina radnog staža.

'Tu dolazimo do problema. Prilikom donošenja sadašnjeg zakona, ukazao sam da su izostale odredbe koje se odnose na sigurnosnu provjeru', ukazao je on.

Na novinarsko pitanje može li se hipotetski kandidirati bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, Grbin je rekao:

'Ne znam koliki je njen radni staž, ali ako ispunjava ove uvjete koje sam spomenuo, ona bi trebala ispuniti i druge uvjete, a to je da se svojim radom istaknula. Držim da ih ona ispunjava i ako ispunjava i onaj formalni kriterij, onaj radnog staža, onda ne vidim zašto se ne bi mogla javiti'.

Dodao je da ne vidi razlog zašto SDP ne bi podržao Daliju Orešković, ali o tome još nisu stigli razgovarati. Grbin je još rekao da nije znao da su Zoranu Milanoviću ponudili članstvo u masonskoj loži.