prozvao plenkovića

[VIDEO] Grbin: Kriminalna organizacija se vratila svojim starim navikama

19.02.2022 u 14:13

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu, po pitanju uhićenja ministra Darka Horvata, da je nakon više od 20 godina uhićen član Vlade te naglasio da se Hrvatska sada može spasiti samo izborima.

"Danas je, nakon više od 20 godina, uhićen član Vlade RH. Uhapšen je ministar koji obnaša dužnost zbog onoga što je napravio kao član Vlade. Ne bilo koji ministar, nego onaj koji nije napravio ništa da pomogne ljudima Zagreba i Banije da se obnove njihove kuće. Ministar koji je očito nečime zadužio Andreja Plenkovića da ga i dalje nakon svega drži u Vladi", rekao je novinarima Grbin u središnjici SDP-a.

Smatra da je ovo trenutak da se postupa promptno i da se ta situacija riješi već danas.

"Kako je moguće da ministar koji je u policiji i daje iskaz, u danima koji su pred nama, poduzme bilo što kako bi se njegov posao mogao raditi bez problema. Umjesto toga imamo bahatost premijera, imamo diktatorske manire čovjeka kojemu najviše smeta što je netko upropastio njegov odličan tjedan i uznemiravao ga u subotu ujutro", kazao je Grbin.

Upozorio je da povrh svega od HDZ-a, "stranke od koje smo ovo već vidjeli", dolazi pokušaj uplitanja DORH-a i pravosuđa u cijelu priču.

"To je skretanje fokusa, to je Plenković danas pokušao napraviti, a mi to nećemo dopustiti. Već sljedeći tjedan sazvat će se Odbor za pravosuđe, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. HDZ će morati dati odgovor na to pristaje li na takvo sazivanje, a tamo DORH mora dati odgovor na sva pitanja koja su postavljena", naglasio je Grbin.

Dodatno je kazao da od državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek očekuje očitovanje o tome, ali ne u telefonskom razgovoru s premijerom ili u četiri oka, već pred saborskim zastupnicima, medijima i građanima.

'Kriminalna organizacija se vratila svojim starim navikama. Član Vlade je u mandatu uhićen za ono što je radio kao ministar, a Plenkoviću smeta samo to što mu je netko ušao u dobar tjedan i upropastio subotu ujutro. To je ulazak u diktaturu, a Hrvatska to ne smije biti', rekao je Grbin.

Peđa Grbin obratio se medijima nakon uhićenja ministra Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor/Pixsell

Smatra da bi nakon odlaska ministra Horvata trebala otići i cijela Vlada, a nakon toga će građani odlučiti kako dalje voditi Hrvatsku.

Naglasio je da Horvat ne bi smio nastaviti raditi kao ministar, čak i da danas bude pušten iz pritvora. "Ovo treba završiti čim prije, to je odgovornost Andreja Plenkovića", dodao je.

Uputio je pitanje čime je Horvat zadužio Plenkovića da ga premijer štiti budući da ga nije razriješio dužnosti.

Grbin je komentirao i to što će Hrvatska moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., godinu dana dulje od predviđenih 18 mjeseci, rekavši da je Plenković "puzio po Bruxellesu" da popravi ono što je Horvat "zeznuo".

"Ovo je trenutak da ta priča prestane, da se mandat vrati građanima i da oni odluče u kojem smjeru idemo dalje. Ako je istina da se ovdje radi o još jednom ministru, potpredsjedniku Vlade i bivšem ministru, o državnom tajniku i o ravnateljici jedne uprave, pa što je to? Doslovno je pola Vlade u postupku zbog činjenja kaznenih djela. Tko može u ovome trenutku reći da upravlja državom?", upitao je Grbin.

Dodao je da "sada treba spasiti puno više - funkcioniranje države", a to smatra mogućim jedino kroz izbore.

"Mi u srijedu (u Hrvatskom saboru) imamo raspravu o opozivu ministra Horvata. Tu je i situacija s ministrom Ćorićem za kojeg su izišli dokumenti, ne samo iskazi, da je debelo upleten u korupcijske afere koje za posljedicu imaju to da je svima skuplji račun za struju. Za Plenkovića je to 'business as usual'. Ako je to tako, onda Hrvatska više nije država, onda je propali projekt, a to nikada nije bila, i to nikada neće biti", zaklkučio je Grbin.