SUKOB INTERESA

Grbin: Bandić nije smio primiti poklon vrijedan 15 milijuna kuna

20.11.2014 u 15:26

Bionic
Reading

Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, na Facebooku je doveo u pitanje zakonitost jamčevine za Milana Bandića jer smatra da je riječ o poklonu državnom dužnosniku većem od 500 kuna koji nije smio primiti. Zbog toga Grbin smatra da bi se Bandićem trebalo pozabaviti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa

'Članak 11. Zakona o sprečavanju sukoba interesa kaže da dužnosnik ne smije primiti dar (niti onaj do 500 kuna) kada je on u novcu. Također, isti Zakon kaže da su dar i: prava i usluge dane bez naknade koje dužnosnika mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju ovisnost prema darovatelju'. Da meni netko za nešto da 15.000.000 kuna (a Hanžeković je to, izgleda, učinio za Bandića plativši mu jamčevinu), mislim da bih itekako bio doveden u odnos zavisnosti ili ovisnosti prema toj osobi. Budući da je Bandić, jer ne želi dati ostavku i dalje dužnosnik, živo me zanima što će povjerenstvo reći o ovome...', napisao je Grbin na Facebooku.

Podsjetimo, jamčevinu za zagrebačkog gradonačelnika od 15 milijuna kuna osigurao je njegov odvjetnik Marijan Hanžeković, prema pisanju medija, podignuvši u banci kratkoročni kredit.