RECEPTI

Granola - kućna rad(in)ost!

13.05.2011 u 09:13

Bionic
Reading

Granola - kućna rad(in)ost!

Kako biste zdravo, obilno i slasno doručkovali ovoga vikenda odlučila sam objaviti recept za granolu ilitiga kućne muesle.

Uvaženi gospodin John Kellog davne se 1800. godine sjetio kako bi za doručak valjalo jesti žitarice, ali ne u kruhu nego onako same, gole, s mlijekom ili jogurtom.

I stvorio je granolu odnosno kasnije muesle, cornflakese i ine crunchy zezalice koje se danas, ujedinjene pod njegovim brandom/imenom, prodaju po supermarketima diljem svijeta.

Granola, dakle miks raznoraznih žitarica, orašastih plodova i sušenoga voća, najbolja je ako je spravljate kod kuće. Tako kontrolirate količinu šećera, ulja i svega što u kupovnoj varijanti zapravo ne možete, unatoč tablicama s popisom koliko čega se nalazi u čarobnoj kutiji gospona Kelloga.

Pa da krenemo: za kućnu varijantu granole treba posjetiti jedan od navedenih supermarketa i kupiti po 100 g oraščića i sušenog voća iz rinfuze.
Potom skoknuti do police sa zdravom hranom i odabrati integralne, skroz neprivlačne, čiste zobene pahuljice, javorov sirup i neko biljno ulje
(sojino, sezamovo, suncokretovo ili ono na kojemu samo piše - biljno).

Kad ste sve to učinili, ne zaboravite kupiti i nešto čime ćete preliti granolu:
jogurt, tekući ili čvrsti, zobeno, rižino, sojino ili obično, odnosno kravlje mlijeko.

Za kućnu granolu trebat će vam najviše 30 minuta vremena, a ako je držite u frižideru ili dobro zatvorenoj, vakumiranoj posudi, može vam potrajati i više mjeseci! Dakle, isplativost je višestruka.
Em sami birate kakvu ćete granolu spraviti i koliko čega u nju staviti
(čak se i rimuje!), em vam traje dugo, em je veselije jesti nešto što ste sami napravili, em je možete gostima ponuditi umjesto grickalica!?

 
Nakon što sam napravila granolu koju vidite na fotografijama, svaku sam večer odlazila u krevet s osmjehom, smišljajući što ću ujutro ubaciti u zdjelicu;
jogurt i svježe jagode ili bolje samo zobeno mlijeko ili malo slatkog vrhnja i tako dok ne bih zaspala sa slinicama koje se pristojno zovu zazubice, u kutevima usana...

Za kućnu granolu potrebno vam je:

(dostatna količina za srednje veliku vakumiranu staklenku + sastojaka će vam ostati, pa se postupak možete ponoviti kad se prva tura pojede)

100 g brazilskih oraščića (ili 50 g jer su veliki pa ih možete prepoloviti)
100 g badema
100 g lješnjaka
100 g sezama
100 g quinoe
150 g zobenih pahuljica
100 g mljevenih lanenih sjemenki
100 g suncokretovih sjemenki
50 g pinjola
50 g od svake vrste sušenog voća (marelice, zlatne grožđice, brusnice)
šalica biljnog ulja
šalica javorovog sirupa
štapić cimeta
mahuna vanilije

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Sve oraščiće (brazilske, lješnjake, bademe, pinjole) stavite na lim za pečenje zajedno s mahunom vanilije i štapićem cimeta. Smjestite ih u pećnicu i pustite par minuta dok ne počnu dobivati boju i mirisati kao da su pečeni.

Izvadite ih iz pećnice, odstranite štapić cimeta i mahunu vanilije i dodajte zobene pahuljice, quinou, lan, sezam, suncokret.

Prelijte ih biljnim uljem i javorovim sirupom, promiješajte i vratite u pećnicu na
10 minuta. Nakon 10 minuta otvorite pećnicu, drvenom kuhačom promiješajte sastojke, kako se ne bi zapekli ili slijepili, i vratite na još desetak minuta.
Kad sve postane hruskavozlatnasto izvadite ju i ostavite da se hladi, dodajte nasjeckano sušeno voće, promiješajte još jednom i ta, daaaaa; imate svoju vlastitu superukusnu granolu!

Hrusk, hrusk - uživajte u kombinacijama!


Možete i snimiti pravljenje vlastite, kućne granole, nek' se vidi raskoš ;)


Format me zeza pa mi je ispalo Gra ... grrr, naime stavite sve oraščiće u posudu za pečenje pa na par minuta u pećnicu. Za to vrijeme ...


... pozabavite se drugim sastojcima; nasjeckajte sušeno voće, pripremite javorov sirup i biljno ulje ...


Izvadite oraščiće iz pećnice, ubacite ostatak žitarica, prelijte uljem i sirupom, dobro promiješajte i vratite u pećnicu ...


... iz koje mora izaći otprilike ovakva; zlatnosmeđežuta, hruskava i mirisna :P


Odvojite si manju količinu za degustaciju, nema veze što je još uvijek topla ...


Ma ovo je naprosto jedna neodoljiva divotica ;), superukusna, zdrava, zasitna i sexy!