REHN NENAJAVLJENO U ZAGREBU

Granični spor riješit će se prije ulaska u EU

22.01.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Nakon posjete Ljubljani, povjerenik za proširenje Europske komisije Olli Rehn sinoć je doputovao je u Zagreb gdje se odvojeno susreo s predsjednikom Mesićem i premijerom Sanaderom. Razgovarali su o stanju pristupnih pregovora s Hrvatskom, priopćila je Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj

ZAGREB/LJUBLJANA - Nakon sastanka s hrvatskim dužnosnicima, povjerenik Rehn je izjavio: "Želim pohvaliti Hrvatsku za znatan napor koji je uložila i općenito dobar napredak ostvaren u ispunjavanju njezina cilja pristupanja EU-u. Također želim potaknuti Hrvatsku da nastavi s pripremama za pristup EU-u punom brzinom i vrlo odlučno. "

Vezano uz pitanje granice sa Slovenijom, povjerenik Rehn je zajedno s hrvatskim vlastima proučavao načine da se krene naprijed. Povjerenik Rehn potaknuo je rješavanje graničnog pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa. Ponovno je istaknuo svoj prijedlog da je, u slučaju da obje zemlje drže da bi neki oblik pomoći od Europe bio koristan, Komisija spremna razmotriti takvu mogućnost, stoji u jutrošnjem priopćenju Delegacije EK u Hrvatskoj.

Sanader je u razgovoru s Rehnom naglasio da je Hrvatska spremna na postizanje rješenja u europskom duhu, te je istaknuo kako će Hrvatska nastaviti pripreme za punopravno članstvo u EU s ciljem završetka pristupnih pregovora do kraja 2009, priopćila je Vlada.

Predsjednik Mesić je Rehnu rekao da će Hrvatska nastaviti reforme koje je počela te je ponovio kako je i dalje spremna razgovarati o načinima rješavanja otvorenih graničnih pitanja sa Slovenijom, priopćio je Ured predsjednika.

U ranijem razgovoru s najvišim slovenskim dužnosnicima Rehn je iznio zamisli koje bi mogle pridonijeti deblokadi hrvatskih pregovora s EU ali nije htio govoriti o pojedinostima, nego je samo rekao da ih treba prenijeti i hrvatskoj strani te da za njihov uspjeh treba vremena. Hrvatska Vlada o tome također nije objavila nikakve pojedinosti.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je nakon sastanka s Rehnom da Slovenija i dalje zahtijeva da Hrvatska iz pristupnih pregovora s EU povuče te dokumente i da se obveže da ih neće upotrijebiti ni u jednom postupku pred arbitražnim tijelom, to jest u procesu na koji bi pristale obje strane.

O Rehnovom iznenadnom dolasku u Zagreb doznalo se preko slovenskih medija, dok je hrvatska strana tu informaciju držala u tajnosti, što je navodno bio dogovor s Europskom komisijom. I Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, imala je sinoć samo neslužbenu informaciju da je Rehn u Zagrebu, ali službeno o tome nije bila obaviještena.

Prije nego što je tajno doputovao u Zagreb, Rehn je u Ljubljani razgovarao sa slovenskim političkim vrhom. Očito je nakon razgovora s Borutom Pahorom želio svoje impresije, ili možda samo utjehu, donijeti i hrvatskom državnom vrhu, piše Večernji list, dodajući da su razgovori Rehna sa Sanaderom i Mesićem zavšili u kasnim noćnim satima.

Inicijativa koju je Sloveniji i Hrvatskoj preko povjerenika za proširenje Ollija Rehna poslala Europska komisija zapravo znači da bi se pitanje graničnog spora riješilo prije ulaska Hrvatske u EU, ocjenjuju u četvrtak slovenski mediji.

"Po neslužbenim informacijama problem granice trebao bi se konačno riješiti još tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom", tvrdi u četvrtak ljubljansko "Delo" u osvrtu na Rehnovu misiju u Ljubljani i Zagrebu, gdje je iznio svoje prijedloge čije pojedinosti nije želio iznijeti u javnosti.

Vodeći slovenski list inače u posebnom komentaru tvrdi da je slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora hrvatskoj vladi "dobrodošao izgovor" za dosadašnju "slabu bilancu" u pregovorima s EU-om.

"Hrvatska bilanca i bez slovenske blokade ne bi bila briljantna jer je do blokade uspjela otvoriti jedva dvije trećine pregovaračkih poglavlja i zatvoriti samo tri poglavlja", navodi list dodajući da će Zagrebu u tom smislu "dobro doći" i najnovija rezolucija Europskog parlamenta s pozivom da dvije države spor riješe na ICJ-u, Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu.

"Iako neobvezujući, poziv Europskog parlamenta Zagrebu dolazi kao naručen da domaćem javnom mišljenju nastavi dokazivati kako Hrvatska u EU uživa veliku potporu i kako je Slovenija izolirana. No, istina je sasvim drukčija", piše u komentaru ljubljanskog "Dela" od četvrtka.

Slovenska televizija koja se poziva na neslužbene izvore javila je kasno sinoć da je Slovenija odbila mogućnost zajedničkog susreta slovenskog i hrvatskog premijera s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, no da je Ljubljana u Bruxellesu "osigurala potporu" za zahtjev da "pitanje granice s Hrvatskom mora biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU".