FICO KOD MESIĆA I SANADERA

'Granični spor ne vezati s pristupom EU'

12.06.2009 u 13:42

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić i slovački premijer Robert Fico, koji boravi u posjetu Hrvatskoj, složili su se da se bilateralni hrvatsko-slovenski granični prijepor može riješiti samo primjenom međunarodnog prava, priopćio je predsjednikov ured

ZAGREB - U razgovoru o slovenskoj blokadi, s kojom je Hrvatska suočena na putu u Europsku uniju, predsjednik Mesić i premijer Fico složili su se kako se granični spor može riješiti samo na temelju međunarodnog prava, a slovački premijer je istaknuo kako bi dvostrani spor trebalo odvojiti od hrvatskih pristupnih pregovora.

Premijer Fico izvijestio je predsjednika Mesića kako je Slovačka snažno napredovala i stabilizirala svoje gospodarstvo ulaskom u Europsku uniju i uvođenjem eura što je bilo vrlo korisno i u borbi protiv svjetske gospodarske recesije, priopćeno je s Pantovčaka.

Mesić je zahvalio Ficu na slovačkoj potpori Hrvatskoj u europskim integracijama, a Fico hrvatskom predsjedniku na pomoći slovačkim turistima u tragičnoj prometnoj nesreći prošloga ljeta, naglasivši kako je Slovacima Hrvatska i dalje jedna od najdražih inozemnih odredišta.

Fico se potom susreo s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom, nakon čega je također izjavio da hrvatsko-slovenski granični prijepor ne bi trebalo povezivati s hrvatskim pristupom EU i da bi ga trebalo riješiti međunarodnom arbitražom.

'Bilateralni predmet ne bi trebalo povezivati s ulaskom u EU. Vrlo je racionalno da o tom sporu odluči međunardna arbitraža u skladu s međunarodnim pravom', rekao je Fico na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sanaderom.

Slovački premijer, kojem uskoro istječe četverogodišnji mandat, izjavio je da nikakve zapreke, pa ni one koje proizlaze iz Lisabonskog ugovora, ne bi trebale ometati eurointegracije Hrvatske kojoj je obećao daljnju potporu Bratislave.

'Učinit ćemo sve da se uklone zapreke koje se Hrvatskoj stvaraju na tome putu', naglasio je Fico.

Sanader od Slovenije očekuje da odmah odblokira pregovore, odnosno 11 pregovaračkih poglavlja koja su blokirana već šest mjeseci. 'Ako ne prihvaćaju prijedlog (Europske komisije i europske trojke), neka se to pitanje ostavi za kasnije, a pregovori dovrše do kraja godine', rekao je hrvatski premijer, dodavši da bi u tome slučaju Hrvatska 2010. mogla završiti cijeli proces pristupa EU.

Za razliku od slovenskih političara Sanader je ustvrdio da je prijedlog Bruxellesa bio ponuđen na načelu 'uzmi ili ostavi', pa su službenom Zagrebu amandmani Ljubljane neprihvatljivi.

Dvojica premijera razgovarala su i o energetskoj suradnji, pri čemu je Fico istaknuo kako se Bratislava želi koristiti terminalom za ukapljeni plin koji bi se trebao graditi u Hrvatskoj, te podzemnim skladištem plina u izgradnju kojega će se pokušati uključiti slovačke privatne tvrtke.

Sanader je objasnio da Hrvatska, za razliku od Slovačke koja je privatizirala energetski sektor, želi izdvojiti poslove s plinom iz Ine i staviti ih pod državni nadzor. Rekao je da su za skladište, koje bi trebalo raditi na komercijalnoj osnovi, već zainteresirane Mađarska, Srbija i BiH, te je najavio detaljne razgovore ministara gospodarstava dviju država o uključenju Slovačke u taj projekt.

Fico i Sanader pozvali su što više slovačkih turista da ovo ljeto posjete Hrvatsku, a Sanader je poručio domaćoj turističkoj industriji da je prošlo vrijeme visokih marža i brze zarade. 'Ne želim nikoga kritizirati, ali se u tranzicijskim zemljama često razmišlja o brzoj zaradi i maržama od 100 posto. To je vrijeme prošlo', istaknuo je Sanader.