NASTAVLJENI PREGOVORI

Grampet traži novo dubinsko snimanje HŽ Carga

24.01.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Rumunjska Grampet Grupa zatražila je na današnjem sastanku u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture produženje roka za još jedno dubinsko snimanje HŽ Carga, a pregovori će biti nastavljeni i sutra, izvijestili su iz Ministarstva

'U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture jučer su nastavljeni pregovori o kupoprodaji HŽ Carga s društvom S.C. Grup Feroviar Roman S.A. iz Bukurešta. Na razgovorima su sudjelovali i ministar Siniša Hajdaš Dončić i vlasnik Grampet Grupe Gruia Stoica, u čijem je sastavu navedena tvrtka. Rumunjska je strana zatražila produženje roka za još jedno dubinsko snimanje HŽ Carga. Pregovori će biti nastavljeni u petak', kratko su priopćili iz Ministarstva.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u utorak je u Rijeci izjavio da pregovori o privatizaciji HŽ Carga traju, a hoće li privatizacija te tvrtke uspjeti ovisi isključivo o konačnoj ponudi rumunjskog Grampeta, koja mora biti u skladu sa zakonom i uvjetima natječaja.

Vlada je u srpnju prošle godine prihvatila ponudu rumunjskog Grampeta za kupnju 75 posto poslovnih udjela države u HŽ Cargu. Prema uvjetima natječaja, kupac HŽ Carga mora preuzeti sve obveze i jamstva od oko 800 milijuna kuna i odmah uložiti 30 milijuna eura u program zbrinjavanja radnika od kojih su neki višak, kao i u obnovu voznog parka.

Iz Grampet Grupe su početkom ovog tjedna u najavi nastavka razgovora o kupnji HŽ Carga kazali kako se nadaju da će dobiti objašnjenje neriješenih pitanja kao i različitih istupa ministra financija Slavka Linića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića o perspektivi pregovora s Grampetom.

Grampet očekuje da će dobiti informacije, koje je tražio tijekom proteklih mjeseci. te da će hrvatska strana biti jasnija u pogledu vremenskog okvira za zatvaranja posla, kazali su tada iz te tvrtke.

Početkom tjedna rumunjska je kompanija najavila i da će tražiti novi detaljni uvid (due diligence) u poslovanje HŽ Carga, a to su temeljili na činjenici da je trenutna financijska situacija HŽ Carga drukčija nego u početku procesa i to zbog 30 milijuna kuna gubitka koliko ta tvrtka generira mjesečno, a tu su i informacije da je u tijeku prodaja 100 HŽ Cargovih vagona.