DO GLAVNE TEME NISU NI DOŠLI

Gradsko vijeće Splita izgubilo cijeli dan!

02.10.2014 u 20:05

Bionic
Reading

Punih deset sati trajala je sjednica splitskog Gradskog vijeća na kojoj se očekivala odluka o davanju Turističke palače na Rivi na tridesetogodišnje plodouživanje privatnoj tvrtki Valleus. Slučaj o kojemu raspravlja cijeli Split i zbog kojega su padale optužbe za pogodovanje, namještanje i korupciju na koncu nije riješen: taman kad se negdje iza 19 sati došlo do te točke dnevnog reda, sjednica je - prekinuta

Splitski političari, umorni i iscrpljeni nakon cjelodnevnog natezanja oko mahom beskorisnih tema, negdje navečer shvatili su da više nemaju snage i da će se glavnom temom u gradu morati pozabaviti nekom drugom prilikom. Do tog trenutka apsolvirali su tek 12 od predviđene 31 točke dnevnog reda. Praktički, izgubljen dan.

Najprije je šef lokalnog HDZ-a Petar Škorić pozvao na prekid sjednice, a s njim su se ubrzo složili svi - no potom nisu mogli uskladiti termine za njen nastavak. Nadmudrivanje je trajalo desetak minuta, a onda su vijećnici napustili i HDZ, i Nezavisna lista Za pametan grad, i Hrvatska građanska stranka. Baldasar je ostao bez kvoruma.


I da je sjednica nastavljena, vjerojatno bi se usvojio prijedlog koji je pripremio Jure Šundov iz HGS-a: da Grad Split investira sedam do deset milijuna kuna u obnovu Turističke palače i potom ubire najam.
'Najprije su zatražili promjenu dnevnog reda i na početak prebacili druge točke, to je bio tipični manevar da bi se stvar rastezala i da se dobije još sedam dana kako bi se kriminaliziralo mene i moje kolege. Vijećnici Marijane Puljak i HDZ dogovorili su rušenje kvoruma', ustvrdio je Baldasar nakon prekida sjednice.

'Na koncu uopće nije bitno kako će se glasovati, bitno je da se raspravi cijeli slučaj. Sama Turistička palača pala je u drugi plan zbog čistog politikantstva', dodao je splitski gradonačelnik.

Njegova zamjenica Aida Batarelo odgovorila je na jučerašnje prozivke iz HDZ-a da je u stručnu studiju izrađenu za potrebe grada uvid imala favorizirana tvrtka Valleus te da joj se time pogodovalo. 'Studija je izrađena nakon dovršetka natječaja i trebala je vijećnicima poslužiti kako bi uvidjeli prednosti modela plodouživanja', tvrdi Batarelo.

Ako u idućoj epizodi ove sage gradski vijećnici ipak odbiju taj model - za koji Baldasarova vlast tvrdi da će gradu donijeti 'jednu školu i jedan vrtić više' - splitski gradonačelnik kazao je da će Grad Split doista sam investirati u obnovu Turističke palače. 'Vijećnici imaju pravo odlučiti što god hoće, mi smo samo dali jedan prijedlog', kazao je Baldasar koji naglašava da su nezavisni vijećnici Marijane Puljak i HDZ danas 'djelovali koordinirano'.

Sama Marijana Puljak i HDZ-ov Petar Škorić izjavili su da je sjednica prekinuta jer je neozbiljno u sedam sati navečer raspravljati o ovako ozbiljnoj temi.