uz PROTIVLJENJE OPORBE

Gradska skupština: Zagrebački holding može se kreditno zadužiti za 150 milijuna kuna

14.05.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je u nastavku online sjednice većinom glasova, uz oštre kritike i protivljenje oporbe, dala suglasnost Zagrebačkom holdingu na zaduženje dugoročnim kreditom kod OTP banke u iznosu od 150 milijuna kuna

Zaduženje je, kako se ističe u obrazloženju odluke, za financiranje investicijskog ciklusa započetog 2019. i novog ciklusa u 2020.

Kreditom bi se financirale investicije u podružnicama Čistoći, Vladimiru Nazoru, Zagrebačkim cestama, Upravljanju nekretninama, Upravljanju projektima, Zrinjevcu, Tržnicama Zagreb, ZGOS-a i Direkciji.

Rok korištenja kredita je od 31. svibnja 2020. do 31. ožujka 2025. Otplata je u 20 jednakih kvartalnih rata glavnice, kamatna stopa 2,20 posto godišnje, a naknada za obradu kredita 0,10 posto na ukupan iznos kredita.

U osiguranju se navodi i Ugovor o cesiji kojim Zagrebački holding ustupa OTP banci svoja potraživanja prema Zagrebu temeljem Ugovora o zakupu poslovnog objekta za potrebe srednje škole Jelkovec u naselju Sopnica - Jelkovec.

Time su gradski zastupnici od jutros prihvatili tek jednu od ukupno 13 točaka, koliko im je ostalo za raspraviti. Nakon toga je proglašena stanka do 14,15 sati.

Nastavak sjednice trebao je početi jutros u devet sati ali je zbog nedostatka kvoruma bio pomaknut na 10 sati. Oporba je na početku sjednice bila u jednoj od dvorana Gradske skupštine, gdje su online sudjelovali u sjednici, a zatim su otišli ispred Osnovne škole Bukovac, koja je stradala u potresu, te ispred Gradske plinare.

Ispred OŠ Bukovac oporbeni zastupnici upozorili su na krive prioritete Grada jer se, kažu, Zagrebački holding zadužuje za projekte koji nemaju veze s obnovom Zagreba.

Marijana Sumpor (Nezavisna lista Zagreb) istaknula je da se u prijedlogu zaduženja ne prepoznaje stanje u kojem se Grad nalazi nakon potresa i u uvjetima epidemije.

Ispred Gradske plinare oporbeni zastupnici upozorili su na lošu komunikaciju Plinare i nedostatno djelovanje prema građanima stradalima u potresu.