OTROVI ZAGADILI PODZEMNE VODE?

Gradonačelnik Turk: Zaprešićka voda ispravna je za piće!

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 26.06.2012 16:38
  • Objavljeno 26.06.2012 u 09:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Institut Ruđer Bošković ove je godine napravio novi Izvještaj o analizama vode za piće vodocrpilišta Šibice pored Zaprešića koji dokazuje da je došlo do prodora toksičnih tvari u podzemne vode

Prema tom izvještaju, u podzemnim vodama u dva bunara koja su najbliža potoku Gorjak pronađene su visoke koncentracije farmaceutskog sastojka torsemida, upozorila je Željka Leljak Gracin, voditeljica programa razvoja prava okoliša Zelene akcije.


Objašnjava da je torsemid bio pronađen u visokim koncentracijama u sedimentu Gorjaka, koji je, zaključuje Zelena akcija, zbog 40-godišnjeg ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda iz pogona Plive i Kvasca u potpunosti onečišćen.

'Od Grada Zaprešića tražimo da objavi izvještaj jer se radi o javnom dokumentu te je u javnom interesu da njegov sadržaj bude dostupan svima', pozvala je Leljak Gracin.

O svemu se oglasio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. 'Zaprešićka voda je ispravna za piće. Što se tiče pojedinačnih izvještaja nema razloga da oni nisu dostupni javnosti.Nosilac toga nije gradsko poglavarstvo i gradska uprava, ali smo svi zainteresirani da voda koju pijemo bude ispravna. ali sve što treba podrobnije obaviti, to ćemo obaviti', kazao je za tportal gradonačelnik Turk.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!