propao referendum

Gradonačelnik Pule zahvalio građanima što je referendum prošao bez incidenata

09.10.2022 u 22:05

Bionic
Reading

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić zahvalio je sugrađanima u nedjelju navečer što je referendum za Lungomare prošao bez incidenata i u skladu sa zakonom te ustvrdio kako su na toj priči iz pulskog Možemo "htjeli graditi političku priču".

"Možemo! Pula htio je na ovoj priči graditi svoju političku priču. Trovali su, lagali, željeli iskoristili inicijativu i ljudi su im rekli 'ne', kao i svaki put do sada. Potrošili su pola milijuna naših kuna i postigli - ništa, no, ja sam uvjeren da će Lungomare biti dostupan svima kao i danas", rekao je Zoričić novinarima nakon objave Gradskog izbornog povjerenstva da referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača Grada Pule zbog čega i nije ispunjen uvjet Zakona o referendumu.

Zoričić je kazao da je kroz sve ovo vrijeme "bio nepristran, trpio udarce, ali i slušao građane koji su bili iziritirani radikalnim ponašanjem".

"Slušao sam i one kojima su utjerali strah za Lungomare, ali sam slušao i što govori investitor. Hotel je činjenica, i koliko vidim, taj hotel i park ispred njega malo kome i smeta. Puno veća briga je oko betonizacije ili zatvaranja obale i šetnice što je direktno u domeni grada i objekata u šumi i sličnog za što je sam investitor rekao da nema planova ih graditi", istaknuo je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Ako je tako, onda, kaže, neće imati problem da sjedne zajedno s Građanskom inicijativom i pronađe način kako da se jednom zauvijek papirnato zaključe te dileme.

  • +13
Objava rezultata referenduma Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

"Moj je posao voditi računa o svim građanima, neovisno jesu li glasali za mene i slažemo li se u svemu. Vjerujem da je ovo tema koja nadilazi stranačke boje i da ćemo ju zaključiti bez onih koji su se pokušali politički okoristiti", zaključio je Zoričić.

Referendum za Lungomare u Puli nije uspio jer se u nedjelju na njega odazvalo svega 11.065 glasača odnosno 22,71 posto Puljana, objavili su u nedjelju navečer iz Gradskog izbornog povjerenstva. Da bi ishod referenduma bio valjan, moralo je izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana. Od građana koji su izašli na referendum 9.716 bili su 'za', a to je 88,55 posto, a 1.256 građana ili 11, 45 posto bilo je 'protiv', dok su ostali listići bili nevažeći.