sustav obrane od poplava

Gradonačelnik Mandić: Karlovac će biti obranjen od ekstremnih vodostaja do kraja 2025.

30.08.2022 u 17:32

Bionic
Reading

Karlovac bi u potpunosti trebao biti obranjen od ekstremnih vodostaja do kraja 2025., poručio je gradonačelnik Damir Mandić u utorak nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u gradskoj upravi te obilaska gradilišta.

S generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva Mariom Šiljegom, Elizabetom Kos, ravnateljicom Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora te karlovačkom županicom Martinom Furdek Hajdin s gradilišta na obali Kupe u prigradskom naselju Vodostaj poručio je da se uspješno gradi sustav obrane od poplava za kupski sliv, karlovačko i sisačko područje, što je strateških projekt Vlade vrijedan ukupno 1,6 milijardi kuna.

Suradnja svih čimbenika koji na tome rade je, kako je rečeno, odlična.

Dionica od Vodostaja do Rečice, još jednog karlovačkog predgrađa, koju su obišli vrijedna je ukupno 200 milijuna kuna. Trenutačno se izvode radovi na izgradnji nasipa i armirano-betonskih zidova u vrijednosti 125 milijuna kuna, a uskoro bi se trebao ugovoriti i ostatak. Mandić izražava zadovoljstvo tempom radova i dodaje da se upravo projektira, kako kaže, ključan element sustava obrane od poplava u Karlovcu, a to je čvor Brodarci – retencija Kupčina, za što su osigurana europska sredstva.

Đuroković: Nasipi za obranu od poplava do kraja godine na području Korane i Mrežnice

"Svi će se nasipi za obranu od poplava napraviti do kraja godine na području Korane i Mrežnice, a dovršen je već nasip u Logorištu. Usredotočeni smo sada na ovaj potez od Selca do Rečice. Od izvođača smo zatražili dodatno ubrzanje radova s obzirom na povoljne hidrološke prilike i vodostaj Kupe, što omogućava da se nesmetano radi", kazao je Đuroković.

Projekt zaštite od poplava u slivu Kupe predviđa izgradnju 102,2 kilometara nasipa, rekonstrukciju 40,1 kilometara nasipa i uklanjanje deset kilometara lijevoobalnog nasipa na kanalu Kupa-Kupa, gradnju 16,2 kilometara armirano-betonskih zaštitnih zidova, prokopa Korana-Kupa, pregrade Brodarci, četiri ustave, oko 27 kilometara kanala unutarnje odvodnje i povećanje zapremine retencijskog područja Kupčina

Šiljeg napominje da se "ulažu svi napori" ne bi li se stanovništvo Hrvatske zaštitilo od posljedica klimatskih promjena, i da se podiže postotak pokrivenosti stanovništva zadovoljavajućim stupnjem obrane od poplava sa 77 na 87 posto.

"U tom smislu svi raspoloživi fondovi Europske unije mogu biti iskorišteni", ističe Šiljeg.