ČOVIĆ NE ŽELI POLITIZIRATI

'Gradnja Pelješkog mosta može biti dobra i za BiH'

20.07.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Pelješki most za Bosnu i Hercegovinu ne smije biti nikakav problem jer njegova gradnja može biti iskorištena i za dobrobit te zemlje, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović

Komentirajući najave hrvatske vlade o planiranom početku gradnje Pelješkog mosta Čović je novinarima kazao kako se to pitanje previše politizira, a zapravo bi ga trebalo sagledati iz perspektive realnih interesa kako Hrvatske tako i BiH.

'Ako tome pristupimo na pravi način a ne politikantski to može biti višestruko korisno za BiH', kazao je Čović.

Pojasnio je kako su predstavnici vlasti BiH o Pelješkom mostu ranije razgovarali s dužnosnicima Europske unije poput povjerenika za susjedstvo i politiku proširenja Johannesa Hahna.

U sklopu tih razgovora zatražili su da Pelješki most bude smatran poveznicom regije kao sastavni dio prometnih projekata koji uključuju i gradnju Jadransko-jonske autoceste.

U tom 'paketu' kako je sugerirao Čović, je procjena kako bi uz gradnju Pelješkog mosta koji povezuje teritorij Hrvatske bilo logično da Jadransko-jonska auocesta značajnim dijelom prolazi kroz BiH.

'Do Počitelja će doći koridor V c a Jadransko-jonska autocesta treba ići teritorijem BiH kroz Popovo polje', kazao je Čović.

Precizna trasa Jadransko-jonske autoceste još nije definirana no taj je projekt definiran kao jedan od najvećih infrastrukturnih u regiji.

Hrvatska o trasi još nije zauzela definitivno stajalište iako vlasti Dubrovačko-neretvanske županije inzistiraju da ona prolazi hrvatskim državnim teritorijem strahujući kako bi u protivnom Dubrovnik i njegovo zaleđe trajno ostali prometno izolirani.

Vlasti u BiH pak predlažu da se Jadransko-jonska autocesta projektira kao nastavak "Dalmatine" koja već sada završava na granici s BiH kod graničnog prijelaza Nova sela-Bijača.

U BiH je od tog graničnog prijelaza izgrađeno dvadesetak kilometara autoceste na trasi koridora V c do Međugorja a sada se gradi nova dionica do Počitelja koja bi trebala biti dovršena u razdoblju od dvije godine.

BiH predlaže da Počitelj bude čvorište iz kojega će se koridor V c račvati ka Mostaru dok bi se drugi pravac kao dio Jadransko-jonske autoceste gradio preko istočnog dijela Hercegovine odnosno Popovog polja ka granici s Crnom Gorom