UNATOČ PROSVJEDIMA

Građevinci u Stutgarttu ruše dalje

01.10.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Nakon sukoba s protivnicima rekonstrukcije željezničkog kolodvora u Stuttgartu jake snage policije za suzbijanje nereda u petak ujutro osiguravale su radnike koji su srušili prvih 30 stabala iz parka koji će biti uništen radi gradnje tunela

U četvrtak navečer bilo je ozlijeđenih u sukobima jer je policija vodenim topovima i suzavcem rastjerala nekoliko tisuća prosvjednika dok su pokušavali spriječiti rušenje stabala.

Rušenje je počelo u jedan sat iza ponoći te su radnici posjekli 30 od 300 stabala u parku koja će biti porušena radi gradnje tunela.

Spuštanje 23 kilometra željezničke linije ispod zemlje, gradnju 16 željezničkih tunela, 18 mostova i 60 km pruge, što će stajati nekih sedam milijarda eura, prosvjednici drže nepotrebnim i preskupim projektom za porezne obveznike.

Za petak popodne sazvan je veliki mimohod Stuttgartom koji bi mogao privući 100.000 prosvjednika.

Projekt rekonstrukcije željezničkog kolodvora prerastao je lokalnu razinu i protivnici žele raspravu o tom pitanju u parlamentu.

Procjenjuje se da bi kolodvor mogao u ožujku na pokrajinskim izborima u pokrajini Baden-Wuertembergu uzrokovati pad konzervativne vlade bliske kancelarki Angeli Merkel.