PROSVJED U LIBANONU

'Građanski brak, a ne građanski rat'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2010 16:04
  • Objavljeno 25.04.2010 u 15:59
libanon

libanon

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Oko tri tisuće ljudi sudjelovalo je u nedjelju u Bejrutu u povorci kojom se tražilo uvođenje sekularnog sustava u Libanonu, zemlji u kojoj se duboke muslimansko-kršćanske podjele održavaju na sve segmente društva

"Građanski brak, a ne građanski rat", pisalo na jednom od transparenata u povorci koju su činili uglavnom mladi i obrazovani ljudi.

Bila je to prva manifestacija u prilog svjetovnog sustava ikada održana u Libanonu, zemlji s pet milijuna stanovnika podijeljenih u 18 vjera i sekti, te s političkim sustavom u kojem predsjednik države mora biti maronitski kršćanin, premijer sunitski, a predsjednik parlamenta šijitski musliman.

"Ne možemo živjeti u zemlji u kojoj sveučilišni profesori ne mogu dobiti stalan posao jer ne pripadaju pravoj kvoti. Ne možemo živjeti u zemlji u kojoj se ministarstva ne dijele prema zaslugama nego prema vjeroispovjesti", rekao je jedan od organizatora skupa.

Libanonski političari dosad nisu pokazali nikakve znake spremnosti na reformu sustava u zemlji.

Zahtjevi za uvođenjem građanskog braka, pak, nailaze na žestoke otpore vjerskih zajednica. Oni koji žele stupiti u brak s nekim iz druge vjere moraju se ili obratiti ili otići u inozemstvo, pri čemu im je Cipar najbliža opcija.

Zagovornici postojećeg stanja smatraju da libanonski sustav ipak svakoj zajednici daje mogućnost sudjelovanja u vlasti, što nije malo postignuće za podijeljenu zemlju u nasilnoj i eksplozivnoj regiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi