GLAS NARODA U PULI

Građanska inicijativa za referendum Lungomare prikupila više od 11.000 potpisa

12.06.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon pjesme "Kad se male ruke slože", predstavnici Građanske inicijative za referendum za Lungomare izvijestili su na konferenciji za novinare, održanoj u nedjelju u šumici na Lungomare, da su prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje lokalnog referenduma.

Premda još uvijek nemaju službeni podatak o broju potpisa jer, kako su pojasnili, nisu uspjeli prebrojati svaku knjigu, član inicijative Aleksej Orel kazao je da su "prikupili debelo preko jedanaest tisuća potpisa" i najavio da će uskoro predati potpisne knjige.

"Nismo još dobili jasan odgovor poništava li se potpis ako prijeđe gornju liniju. Sutra i preksutra ćemo sjesti na telefone da dobijemo provjerenu informaciju, da prebrojimo potpise i da ih predamo. Ovo je tek 'prva runda', akcija još nije gotova, a iskustvo nam govori kako je 'druga runda uvijek jača od prve'", naglasio je Orel.

Prema najavama, referendum bi se trebao održati na jesen.Tijekom sljedećih nekoliko dana, inicijativa će prebrojati glasove i objaviti rezultate, nakon toga potpise će uručiti pulskom Gradskom vijeću koje ima 30 dana da zaprimljeni prijedlog dostavi središnjem tijelu državne uprave nadležnom za lokalnu i područnu samoupravu odnosno Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ministarstvo bi u roku od 60 dana trebalo utvrditi ispravnost podnesenog prijedloga, odnosno je li prijedlog podnesen od potrebnog broja birača i je li referendumsko pitanje u skladu s odredbama zakona u Ustava RH. Potom će o utvrđenom obavijestiti lokalno predstavničko tijelo, nakon čega pulsko Gradsko vijeće ima 30 dana da raspiše referendum.

Upitan što bi poručio gradonačelniku, Orel je kratko rekao: "Hvala mu što nije potpisao" i dodao da s dovoljno prikupljenih potpisa imaju "alat izravne demokracije".

Voditeljica volontera Danijela Lamot zahvalila je svim volonterima koji su "po cijele dane i preko svojih granica" prikupljali potpise, a građanima što su prepoznali da je "to stvar za koju se isplati boriti i dati svoj potpis".