CRODEMOSKOP

Građani žele predstečajne, ali su protiv koncesija za autoceste

03.08.2013 u 21:06

Bionic
Reading

Na pitanje slažu li se s namjerom Vlade o davanju autocesta u koncesiju njih čak 65,6% odgovorilo je da se ne slaže, 21,8% se slaže, a 12,5 posto nije željelo odgovoriti, pokazalo je mjesečno istraživanje CRO demoskopa.

Kao dva najvažnija razloga zašto se s time ne slažu, građani ističu da smo svi mi izdvajali za njihovu izgradnju, a da će na njima netko drugi zarađivati te da su autoceste nacionalno blago koje ne treba davati strancima.

Drugo pitanje odnosilo se na nezastarijevanje političkih zločina. Namjeru Vlade da tu odredbu unese u Ustav podupire tek 17,7% građana dok njih gotovo 50 posto smatra da to pitanje treba riješiti Zakonom jer Ustav ne treba često mijenjati.

Građani su iznijeli i svoje stajalište o predstečajnim nagodbama nakon što je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti predstečajnih postupaka: 23,4% ih smatra da treba zaustaviti sve predstečajne nagodbe kako bi se ocijenila ustavnost Zakona, 37,6% da do odluke Ustavnog suda treba nastaviti predstečajne nagodbe, a 19,1% da s predstečajnim nagodbama treba nastaviti čak i ako Ustavni sud ocijeni da je Zakon neustavan.