PROSVJED U MAKEDONIJI

Građani spavaju u šatorima pred vladom do ostavke Gruevskog

18.05.2015 u 08:02

  • +7

Prosvjed u Makedoniji

Izvor: Reuters / Autor: Marko Djurica

Bionic
Reading

Dio od više desetaka tisuća građana koji su jučer prosvjedovali pred makedonskom vladom, tražeći ostavku premijera Nikole Gruevskog, prenoćio je pred zgradom Vlade. Među njima je bio i predsjednik oporbenog SDSM-a Zoran Zaev

Zaev je za televiziju Telma potvrdio da će rano izjutra krenuti put rodne Strumice, kako bi ispunio obvezu prema sudu na kojemu je protiv njega pokrenut predmet za pokušaj državnog udara, a u 13:30 očekuje ga sastanak s premijerom Gruevskim i vođama albanskih stranaka o nastavku razrješenja makedonske političke krize. Nakon toga, tvrdi vođa oporbe, vraća se među građane, a pred zgradom vlade planiraju ostati do ostavke premijera.

Uz Zaeva, kako procjenjuje novinar dnevnika Vest koji je bio ispred vladine zgrade, još stotinjak ljudi prenoćilo je u tridesetak šatora pred vladinom zgradom, no prosvjednici tvrde da je to tek početak. Nakon popodnevnog prosvjeda, atmosfera ispred vlade bila je vrlo živahna, uz glazbu DJ-a i ples.


Oporba je na jučerašnjem velikom prosvjedu ponovila zahtjeve za smjenom premijera Nikole Gruevskog, javnog tužitelja Marka Zvrlevskog, te čelnika Makedonske radio televizije, u cilju departizacije i raspisivanja slobodnih i demokratskih izbora. Zahtjevi su uslijedili nakon tromjesečne kampanje objave audio snimaka kompromitirajućih po sam vrh vlasti, koje je oporba, kako tvrdi, dobila od 'domoljuba u tajnim službama', a zbog kojih su sa svojih funkcija već odletjeli ministri unutrašnjih poslova i transporta, te šef protuobavještajne agencije.

Za večeras je najavljen i skup provladinih simpatizera pod motom 'Makedonija - snažna', koji bi se u 20 sati trebao održati pred zgradom parlamenta, udaljenom od vlade par stotina metara hoda.