PRIKUPLJANJE KAPITALA

'Građani se bude, postali su svjesni vrijednosti Imunološkog zavoda'

15.04.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Članice Kuće ljudskih prava Zagreb - B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta, Građanski odbor za ljudska prava, Svitanje i Udruga za promicanje istih mogućnosti u srijedu su podržale inicijativu Visie Croatice za spas Imunološkog zavoda

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije istaknuo je na konferenciji za novinare da Visia Croatica javno prikuplja kapital za preuzimanje Imunološkog zavoda na dosad u nas neviđen način, kroz pozive građanima da kupe udjele u komanditnom društvu.
 
'Građani se bude, postali su svjesni vrijednosti Zavoda, a njegov opstanak građanski je interes, jer se time osigurava ljudsko pravo na zdravlje', kaže Bosanac dodajući kako se zbog toga cijela Hrvatska treba boriti za njegov spas.
 
'Imunološki je pitanje nacionalnog interesa, inicijativa je naišla na podršku javnosti što se očituje i u iznosu prikupljenog novca, koji je u prvoj fazi zadovoljavajući', rekla je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.
 
Iako je Imunološki postao političko pitanje, smatra Sarnavka, građani ne smiju oko toga biti podijeljeni, već se svi moraju udružiti i spasiti vrhunsku zdravstvenu instituciju.

Vesna Teršelič iz udruge Documenta ističe kako je 'pravo na Imunološki, pravo na zdravlje'. Imunološki je pitanje budućnosti, svi se moraju zapitati što ostavljamo budućim generacijama, naglasila je.
 
Visiu Croaticu osnovala je grupa građana, koja želi preuzeti Imunološki zavod putem komanditnog društva. Kupnjom udjela, ulagač postaje članom društva s jednakim pravima na upravljanje, dok raspodjela dobiti ovisi o visini uplate.
 
Za razliku od dioničkog društva, gdje svaki dioničar ima pravo na donošenje odluka, u komanditnom društvu postoje dvije skupine, ulagači i upravljači. Ulagači su zaduženi za nadzor poslovanja dok upravljač, u ovom slučaju Visia Croatica, u ime svih ulagača provodi poslovnu politiku.
 
No, ekonomski analitičari izrazili su skepsu prema takvom modelu, upozoravajući da, bez obzira na dobre namjere nositelja projekta, Visia Croatica treba dobiti odobrenje Hanfe i pripremiti potrebnu dokumentaciju za zaštitu ulagača.
 
Upitna je i mogućnost provedbe investicijskog projekta prema zahtjevima natječaja jer je, po ocjeni analitičara, prekratak rok od godine dana u kojem treba izgraditi novo postrojenje, što je bio i jedan od glavnih razloga odustajanja drugih investitora.