ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Građani nisu izašli na izbore zbog nezadovoljstva političarima

19.04.2013 u 21:53

Bionic
Reading

Gotovo tjedan dana nakon održavanja prvih povijesnih izbora za Europski parlament, na kojima je zabilježen i rekordno nizak odaziv, Dnevnik Nove TV objavio je istraživanje koje je na 800 ispitanika provela agencija IPSOS PULS. Istraživanje je pokazalo da većina građana na izbore nije izašla zbog nezadovoljstva političarima

Kao što je poznato, svoje pravo biranja prvih 12 zastupnika iskoristilo je 20,84 posto birača.

Rezultati istraživanja pokazali su da je čak 72,9 posto ispitanika od izlaska na izbore odustalo u posljednjih tjedan dana, dok ih je 33,2 posto odustalo na sam dan izbora. Tijekom kampanje od izlaska na izbore odustalo je 10,2 posto, dok je čak 18,3 posto na izbore odlučilo ne izaći i prije same kampanje.

Što se pak tiče razloga koji su ispitanike nagnali da ne izađu na izbore, čak 51,6 posto od izbora je odustalo zbog nezadovoljstva političarima. 37,1 posto ih je odustalo zato što ih nisu zanimali izbori za Europski parlament. Njih 34,7 posto je odustalo jer su ocijenili da nije bilo predizborne atmosfere, odnosno jer su smatrali da nisu bili informirani. Iz određenih privatnih razloga odustalo je njih 22,2 posto.

Međutim, 20,84 posto građana ipak je izašlo na izbore. Njih 29 posto od brojke izašlih na biralištima se pojavilo jer su htjeli da se njihov glas čuje, dok ih je 26,5 posto kazalo da uvijek glasa, pa je tako bilo i na izborima za Europski parlament. Zbog stava da će im u EU-u biti bolje na izbore je izašlo 15,6 posto, dok ih je 11,9 posto ispunjavalo građansku dužnost. Bilo je i onih koji su na pameti imali stranku, pa ih je 9,1 posto na izbore izašlo kako bi pomoglo svojim stranačkim kolegama.