VLADA I SINDIKATI NA DNU

Građani najviše vjeruju predsjedniku i Crkvi

08.05.2011 u 19:39

Bionic
Reading

Hrvati najviše vjeruju predsjedniku RH i Crkvi, a najmanje političkim strankama i Vladi, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos Puls za Novu TV. Zanimljivo je da su sindikati također na dnu ljestvice

Rezultati istraživanja pokazuju relativno nisku razinu povjerenja građana u sindikate. Na skali povjerenja od jedan do sedam, prosječna ocjena povjerenja za sindikate je ispod ocjene četiri, što je neutralna vrijednost i što znači da većina ispitanika nema povjerenja u njihov rad.


Naime, čak oko dvije trećine građana izražava nepovjerenje u rad sindikata, dok samo oko petina izražava povjerenje.
Niska razina povjerenja građana u sindikate vidljiva je i iz njihove relativne pozicije u odnosu na preostalih osam institucija za koje je mjereno povjerenje na isti način.

Naime, sindikati se nalaze pri dnu ljestvice institucija prema razini povjerenja, zajedno sa sudovima. Na samom dnu ljestvice nalaze se političke stranke i Vlada, kojima ne vjeruje oko 80 posto građana. Na drugom kraju ljestvice se nalaze predsjednik Republike i Crkva, a slijede elektronički pa tiskani mediji.

Niska razina povjerenja u sindikate vidljiva je i iz činjenice da bi se samo oko 17 posto zaposlenih najprije njima obratilo za pomoć u slučaju kršenja prava na radnom mjestu, dok bi se veći broj ispitanika obratio nadređenima, njih 27 posto, ili odvjetniku radi pravne zaštite, 26 posto njih.

Sindikalni čelnici


Takav rezultat djelom je posljedica i toga što mnogi zaposleni rade u radnim organizacijama u kojima nema sindikalnih podružnica, pa se ni nemaju kome obratiti za pomoć. Članovi sindikata bi se najčešće javili upravo sindikatima za pomoć, no čak i među njima samo oko 40 posto najprije bi odabralo sindikat, dok bi preostali članovi sindikata pomoć najprije potražili negdje drugdje, kod nadređenih, odvjetnika, medija itd.

Takvo nepovjerenje u rad sindikata očito je povezano s nezadovoljstvom njihovim radom. Naime, čak 49 posto zaposlenih nije zadovoljno načinom na koji sindikati rade svoj posao, dok je njihovim radom zadovoljno samo oko 16 posto.

U godini dana nije se značajno promijenila razina zadovoljstva ispitanika radom sindikata, iako su sindikati u protekle dvije godine bili izuzetno aktivni te su izborili i neke značajne uspjehe, kao što je zaustavljanje promjena Zakona o radu.