ARSEN BAUK

Građani će trećinom glasova moći smijeniti gradonačelnike

06.12.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk u konačnom prijedlogu Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi ipak popušta pritiscima javnosti i predlaže se da se referendum za opoziv načelnika, gradonačelnika ili župana može raspisati. Za to će biti potrebno podnijeti prijedlog 20 posto od ukupnog broja birača u jedinici, a dužnosnika se može smijeniti ako se najmanje trećina ukupnog broja birača s time složi

Zbog izmjena ovog zakona zadovoljna je i nevladina organizacija GONG iz koje su priopćili da je ovo 'prvi korak za ispunjenje jednog od predizbornih obećanja - cjelovitu i sustavnu reformu izbornog zakonodavstva'. Ipak upozoravaju i na preostala otvorena pitanja.

Ministar uprave Arsen Bauk sada je izmijenio odredbu koja je izazvala najviše prijepora a radi se o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana u slučaju nedonošenja proračuna, odnosno odluke o privremenom financiranju. 'Vjerujemo da će ova izmjena pridonijeti boljem radu jedinica lokalne samouprave tamo gdje se ljudi mogu dogovoriti, a tamo gdje se ne mogu dogovoriti za građane je bolje da se održe izbori', rekao je Bauk.

Vlada je poslala u Sabor i Konačni prijedlog zakona o registru birača koji bi trebao uvesti reda u popise birača - rekao je Bauk i dodao da će se njime napokon dobiti realniji broj birača koji bi se mogao kretati između 3,7 i 3,8 milijuna birača, dok trenutno na popisu imamo 4,1 milijun birača.

Donesen je i Konačni prijedlog zakona o lokalnim izborima u kojem se bolje definira način participacije pripadnika nacionalnih manjina.