NAJAVA IZ VLADE

Građani će ipak moći referendumom opozvati gradonačelnike?

13.11.2012 u 10:34

Bionic
Reading

Već u četvrtak bi se na saborskoj sjednici trebalo raspravljati o Zakonu o lokalnim izborima te Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Iako je u prijedlogu zakona ukinuta odredba kojom su građani na referendumu mogli opozvati gradonačelnika, ministar uprave Arsen Bauk na današnjoj raspravi na saborskom Odboru za Ustav najavio je mogućnost vraćanja te odredbe

'Razmislit ćemo do drugog čitanja da referendum za opoziv ipak ostane u zakonu', rekao je Bauk na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav dodavši da se prije vraćanja tog instituta treba razmisliti o tome kako bi taj referendum izgledao.

'Možda bi najbolje rješenje bilo da se kao rezultat referenduma gleda broj glasova od broja birača koji su izašli na referendum, primjerice jedna trećina njih', rekao je Bauk

S idejom vraćanja građanima mogućnosti opoziva načelnika i gradonačelnika putem referenduma založio se i SDP, ali i oporbeni HDZ.

Činjenica da od četiri dosad održana takva referenduma nijedan nije uspio ne bi trebao biti argument da se taj institut građanima uskrati, smatra predsjednik saborskog odbora SDP-ov Peđa Grbin, dok je HDZ-ov Vladimir Šeks upozorio da bi ukidanje takvog referenduma otvorilo manevarski prostor za političku korupciju i izborni inženjering u lokalnoj samoupravi.

'Vrlo sam zabrinut jer ne vidim da će predložena rješenja utjecati na smanjenje političke izborne korupcije', kazao je Šeks

Slična upozorenja iznesena su i jučer na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva uprave i GONG-a, pri čemu je nevladina udruga predložila da se vrati institut opoziva referendumom, gdje bi do smjene došlo kad bi za nju glasao broj birača koji je izabrao lokalnog čelnika plus jedan glas.

Kao i na jučerašnjem okruglom stolu, na sjednici saborskog Odbora za Ustav čula se i ideja da bi zakonski trebalo porazmisliti i o drugim situacijama kada bi došlo do raspisivanja novih izbora za lokalne čelnike i predstavnička tijela, odnosno da to ne bude samo ako dođe do neizglasavanja proračuna.


Članovi Odbora iz SDP-a i HDZ-a u raspravi su se suglasili kako se institut neposrednog izbora lokalnih čelnika pokazao kao loše rješenje.

HDZ-ov Davorin Mlakar upozorio je tako da prema Ustavu građani pravo na lokalnu samoupravu ostvaruju kroz predstavničko tijelo, dakle općinsko ili gradsko vijeće te županijsku skupštinu.

Za Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista institut neposrednih izbora nije sporan; istaknuo je da i predsjednika države biramo neposredno, te da se nitko ne zauzima za njegov izbor parlamentarnim sustavom.