INICIJALNI rezultati

U Zagrebu skoro dvije tisuće djece ostalo bez vrtića što je 40 posto manje nego lani

19.06.2024 u 16:22

Bionic
Reading

Zagrebačka gradska uprava predstavila je u srijedu inicijalne rezultate upisa u gradske dječje vrtiće, po kojima je, za sada, upisano 7686 djece, a neupisanih je ostalo 1917, što je za 40 posto manje nego prošle godine, a konačni rezultati znat će se 10 srpnja

Na upise za vrtiće u Zagrebu je pristiglo 11.499 zahtjeva, što je jako veliki broj, ali ipak nešto manji nego prošle pedagoške godine, rekla je na konferenciji za novinare zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Danijela Dolenec.

Naglasila je kako je unatoč poteškoćama, gradskoj vlasti cilj da svako dijete ima mjesto u vrtiću te da je 1896 zahtjeva stiglo od roditelja čija djeca ne ispunjavaju potrebne uvjete.

Gradska uprava očekuje da će do rujna gotovo sva djeca biti upisana u vrtić, ako ne gradski, onda privatni, kao i to da Zagreb i dalje prati trend povećanja prijava u jaslice, koji ove godine čine čak 75 posto zahtjeva.

Upisi u pedagošku godinu 2024/25. provedeni su od 13. do 23. svibnja, a danas su predstavljeni prvi rezultati. Nakon roka za podnošenje prigovora, konačni rezultati će biti predstavljeni 10. srpnja. Do tada se očekuju upisi još dvjestotinjak djece.

Ove godine je primljeno 47 posto više djece s poteškoćama u razvoju, istaknula je zamjenica gradonačelnika, dodajući da su u Gradu ponosni na to i da to smatraju važnim ciljem.

Na natječaje se javljaju i roditelji čija djeca već idu u privatne vrtiće, i to sa čak trostrukim povećanjem u odnosu na prošlu godinu, što iz gradske uprave tumače porastom cijena.

Do kraja godine očekuje se izgradnja još pet vrtića, čime bi se gradski kapaciteti trebali znatno povećati, poručila je Dolenec.