danas rezultati upisa

Roditelji nervozni: Čak trećina zagrebačke djece mogla bi ostati bez mjesta u vrtiću, ispitali smo kako gradska uprava tu brojku misli smanjiti

10.06.2022 u 10:20

Bionic
Reading

'Jeste li upali', najčešće je pitanje roditelja u ovo doba godine, jer s nestrpljenjem očekuju rezultate upisa u vrtiće Grada Zagreba. Vrtića i mjesta je malo, a djece, zbog odlučne nakane da se konačno primjenjuje Državni pedagoški standard o broju djece u skupinama, puno. Stoga ne čudi roditeljska nervoza uoči objave rezultata koja je prvotno bila planirana za 8. lipnja, ali je pomaknuta za danas

Iako smo od Grada zatražili točne podatke o broju prijavljene i neupisane djece, još jučer ih nisu imali, a to su, kao i pomicanje roka, obrazložili 'potrebom završne obrade zaprimljenih zahtjeva', kao i činjenicom da je riječ o nekoliko tisuća zaprimljenih zahtjeva, odnosno upisu nekoliko tisuća djece u 60 gradskih dječjih vrtića koji djeluju na ukupno 231 lokaciji. Neslužbeno pak doznajemo da je riječ o između devet i devet i pol tisuća zahtjeva te da će po svoj prilici oko trećine djece, odnosno njih više od 3000, ostati bez mjesta u vrtiću.

Dio njih, 450, kako nam je odgovoreno, planira se smjestiti u prenamijenjene prostore u vlasništvu Grada Zagreba, odnosno, kako se ranije prezentiralo, u prostore mjesnih samouprava. No riječ je o neadekvatnim prostorima koji u mnogočemu ne zadovoljavaju najrazličitije standarde, od banalnih primjera poput broja sanitarnih čvorova, i nužno ih je prenamijeniti i privesti svrsi. U Gradu kažu da je u tijeku 'projektiranje prenamjene prostora'. Hoće li se sve stići i tehnički odraditi te nabaviti potrebna oprema do 1. rujna, ostaje vidjeti.

  • +5
Dječji vrtić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Uz prenamjenu vlastitih prostora, Grad je raspisao javni poziv za zakup prostora za potrebe proširenja kapaciteta dječjih vrtića, pri čemu je u tijeku zaprimanje obvezujućih ponuda ponuditelja. Za obje stavke u Gradu su predvidjeli 25 milijuna kuna. U Gradu navode da su svjesni manjka prostora i navode kako je njihova primarna intencija graditi nove, namjenske dječje vrtiće, odnosno dograđivati postojeće tamo gdje je to moguće.

'Upravo zato Grad Zagreb u naredne dvije pedagoške godine planira izgraditi barem 12 dječjih vrtića, pri čemu su, ističemo, koncem svibnja započeti radovi na izgradnji dječjeg vrtića u Kašini, a tijekom lipnja započet će radovi na gradnji dječjeg vrtića u Odranskom Obrežu', navodi se u odgovoru Grada.

Roditeljima čija djeca ostanu neupisana slaba je to utjeha, a takvih je i prošle godine bilo puno. Prijavljeno je bilo 8663 djece, a oko 2700 ih je u prvom valu ostalo bez mjesta u vrtiću. Nakon žalbenih rokova i razgovora gradskih vlasti s ravnateljima vrtića, prema tvrdnji gradonačelnika Tomislava Tomaševića, upisano je 7086 djece, a angažirani su i dodatni odgojitelji kako postojeći ne bi bili preopterećeni.

Nakon što danas objave rezultate roditelji na njih imaju mogućnost žalbe, pa će se definitivan podatak o broju upisane djece znati krajem lipnja. Kao alternativno rješenje roditeljima ostaju vjerski, privatni vrtići ili angažman dadilje. A neki to ne žele ili naprosto nisu u mogućnosti izdvojiti još jednu plaću za čuvanje djeteta.