SPLITSKI LABURISTI

Grad treba osnovati banku i osiguravajuće društvo

26.04.2013 u 18:03

Bionic
Reading

Splitski ogranak Hrvatskih laburista - Stranke rada javnosti i medijima predstavio je svoj program za predstojeće lokalne izbore

Program su predstavili predsjednik ogranka Split Milan Štrljić, Tomislav Franić i Marita Brčić-Kuljiš. 'Kriza je često alibi nesposobnima. Cilj Hrvatskih laburista je razviti Split u modernu europsku metropolu, u grad s razvijenom proizvodnjom, brodogradnjom, snažnim IT sektorom i novim tehnologijama', naglasio je u uvodu Štrljić.

On nadalje smatra da Grad Split mora osnovati svoju gradsku banku i osiguravajuće društvo. 'Nije istina da nema novca, mi ga moramo stvoriti i laburisti nude svoja rješenja. U Splitu imamo 36 stranih banaka koje nas pretvaraju u dužničko roblje. Predlažemo i osnivanje gradske osiguravajuće kuće. Te institucije su proizvođači novca, profita', rekao je Milan Štrljić.

Splitski laburisti su izračunali da od uprihođenih 100 kuna u Splitu ostaje 3,7 kuna, dok je taj odnos u EU približno oko 25 posto novca. Predsjednik splitskih laburista smatra da bi se Split trebao kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Splitski laburisti koji naglašavaju da su oni na lijevim pozicijama u odnosu na kapital žele osvojiti što više mjesta u Gradskom vijeću te najavljuju start čistih ruku i čistih obraza. No za taj čisti start je potrebno najprije snimiti i analizirati stanje gradskih financija nakon isteka mandata aktualne vlasti.

Ovo su prvi lokalni izbori u Splitu za parlamentarnu stranku koja je sada formalno treća po snazi u državi i Marita Brčić-Kuljiš ističe da oni žele vidjeti kakav je njihov politički rejting u gradu. 'Vrijeme je da se politika vrati tamo gdje joj je mjesto, a to je među građane. Treba u kotarevima osnivati zborove građana i poticati direktnu demokraciju. Građani su temelj politike', zaključila je Marita Brčić-Kuljiš.