IMUNOLOŠKI PRIMJER

Grabar Kitarović: Vlada ne štiti stratešku proizvodnju

25.03.2015 u 18:30

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je zbog Imunološkog zavoda, najstarijeg proizvođača imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe, kritizirala Vladu zbog izostanka sustavnih mjera u zaštiti domaće strateške proizvodnje

'Građanska inicijativa, kojom se žele prikupiti donacije i ulozi za otkup dionica Imunološkog zavoda d.d., zorno ukazuje na izostanak sustavnih mjera Vlade Republike Hrvatske da zaštiti domaću stratešku proizvodnju, u ovom slučaju najstarijeg proizvođača imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe. Svjedoci smo teških poremećaja, koji traže žurno i usklađeno djelovanje svih sastavnica državne vlasti, a ovaj slučaj je samo još jedna potvrda tome', ističe Grabar-Kitarović na svom Facebook profilu.

U Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) u srijedu je otvorena samo jedna obvezujuća ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda, i to udruge Visia Croatica

Kako je rečeno prilikom javnog otvaranja ponuda, otkupljene su četiri ponudbene dokumentacije, no pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda. U njoj Visia Croatica za sve ponuđene dionice Imunološkog zavoda nudi nešto više od 8 milijuna kuna i navodi da prihvaća sve uvjete iz natječaja. Stručne službe CERP-a analizirat će pristiglu ponudu i mišljenje poslati na odlučivanje Vladi, rečeno je na otvaranju ponude.

Kao potencijalni ulagači spominjali su se i Jadran galenski laboratorij te PharmaS i Nexus Private Equity Partneri, u ime fonda Nexus FGS, no oni su prije isteka roka izvijestili kako neće podnijeti ponude. "U igri" je bio i nizozemski Bilthoven Biologicals.