RAZGOVORI I O MANJINAMA

Grabar Kitarović u Slovačkoj

09.12.2015 u 08:52

Bionic
Reading

Na poziv predsjednika Slovačke Republike Andreja Kiske, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će danas i sutra u Slovačkoj

Tijekom službenog posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović će se u Bratislavi osim sa svojim domaćinom, predsjednikom Kiskom, susresti i s predsjednikom Vlade Robertom Ficom te Peterom Pellegrinijem, predsjednikom Parlamenta Slovačke Republike. Razgovarat će o bilateralnim odnosima dviju zemalja, s posebnim naglaskom na jačanje gospodarskih odnosa te položaj nacionalnih manjina u obje države.

Isto tako, bit će riječi i o aktualnim europskim i svjetskim pitanjima. U kontekstu slovačkog predsjedavanja Europskom unijom u drugoj polovici 2016. godine, razgovarat će se o proširenju EU na područje Jugoistočne Europe. Tema razgovora bit će i srednjoeuropska suradnja u sklopu Višegradske skupine i inicijative 'Jadran-Baltik-Crno more'. Isto tako, Predsjednica će sudjelovat na svečanom otvorenju Slovačko-hrvatskog gospodarskog foruma te će se susrest s predstavnicima hrvatske zajednice.

U sklopu službenog posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Trnavu gdje će obići trnavsku crkvu sv. Ane gdje se čuvaju kosti košičkih mučenika među njima i Sv. Marka Križevčanina koji je djelovao u Trnavi. Predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će i Bansku Bistricu gdje će na Sveučilištu 'Matej Bel' održati predavanje pod nazivom 'Sadašnji europski i svjetski izazovi: Perspektiva iz južne Srednje Europe'. Tom prilikom, Predsjednici bit će dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta.