SAMIT BRDO-BRIJUNI

Grabar-Kitarović stigla u Makedoniju, evo s kim se sve sastaje

26.04.2018 u 12:46

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u službeni posjet Makedoniji, gdje sudjeluje i na godišnjem sastanku procesa Brdo Brijuni

Grabar-Kitarović će se u četvrtak sastati s makedonskim kolegom Đorgeom Ivanovim, a potom i s predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem, premijerom Zoranom Zaevom te s hrvatskom zajednicom u Makedoniji.

U petak je prvo očekuje susret s hrvatskim gospodarstvenicima i predstavnicima hrvatskih tvrtki u Republici Makedoniji, a zatim i s hrvatskim policajcima iz 51. kontingenta Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice, koji od prosinca 2015. u suradnji s drugim policijskim upravama pomažu Makedoniji u suzbijanju nezakonitih migracija.

  • +8
Kolinda Grabar Kitarović i Gjorge Ivanov Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska

U petak popodne će se u Skoplju održati godišnji sastanak Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni. Osim supredsjedatelja inicijative, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora te domaćina, makedonskog predsjednika Ivanova i predsjednika ostalih država sudionica Procesa Brdo-Brijuni (Srbija, BiH, Kosovo, Albanija), na sastanak tradicionalno dolaze i posebni gosti - ovaj put će to biti predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i bugarski premijer Bojko Borisov.

Proces Brdo-Brijuni pokrenule su 2013. godine Hrvatska i Slovenija u svrhu jačanja suradnje i povjerenja u regiji, te ubrzanja puta prema EU onih država koje ondje još nisu.