POSJET IZ VIJEĆA EUROPE

Grabar Kitarović s Brasseur o suradnji u regiji i Ukrajini

20.02.2015 u 18:25

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u petak s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur o suradnji Hrvatske i Vijeća Europe kao i o sinergijskom djelovanju Vijeća Europe i Europske unije prema državama jugoistočne Europe, priopćio je ured predsjednice

Brasseur se nalazi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojega ju je primila predsjednica Grabar-Kitarović. Grabar-Kitarović je u razgovoru 'naglasila kako sadašnji trenutak u međunarodnim odnosima, s porastom terorizma, ekstremizma i radikalizacije, dodatno naglašava potrebu očuvanja temeljnih vrijednosti kao što su demokracija, vladavina prava, ljudska prava te pravo slobode medija i govora', navodi se u priopćenju.

Glede ukrajinske krize ona je istaknula 'nužnost poštivanja principa međunarodnog prava'. Grabar-Kitarović je rekla da Hrvatska pruža podršku susjednim državama u procesu reformi i na putu prema euroatlantskim integracijama.

'Republika Hrvatska želi biti iskren prijatelj i partner', rekla je Grabar-Kitarović, navodi priopćenje. Hrvatska je predsjednica, kako se kaže u priopćenju, 'izvijestila i o visokim standardima manjinskih prava u Hrvatskoj te naglasila kako jednak tretman traži i očekuje od susjednih država u kojima živi hrvatska manjina'.

Brasseur je izvijestila o aktivnostima Vijeća Europe i najavila posjet BiH i Srbiji te pozvala Grabar-Kitarović da se i službeno obrati govorom Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.