Čestitka predsjednice

Grabar-Kitarović: Ime hrvatske države konačno i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta

24.06.2019 u 22:39

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim državljanima Dan državnosti, 25. lipnja, istaknuvši kako je donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske kao i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske - ime hrvatske države konačno i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta.

"Drage Hrvatice i Hrvati, dragi hrvatski državljani! Ponosno i radosno čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske! U povijesti hrvatskoga naroda 25. lipnja 1991. jedan je od najvažnijih datuma. Donošenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske značio je ne samo konačan državnopravni raskid veza s republikama bivše Jugoslavije nego i izlaz iz višestoljetne vezanosti Hrvatske za složene državne zajednice. Ime hrvatske države konačno je i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta!", naglasila je Grabar-Kitarović.

"S posebnim poštovanjem", dodala je "spominjemo se danas našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je odlučno poveo hrvatski narod u stvaranje neovisne države, i naših branitelja koji su je obranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu. Ta pobjeda označila je konačno dovršenje djela naše povijesne borbe za suverenu i samostalnu hrvatsku državu".  

Predsjednica Grabar-Kitarović u čestitci je istaknula kako je Hrvatska iz dana u dan sve poznatija u svijetu po mnogim uspjesima. "A to je zahvaljujući prije svega vama, svojim jedinstvenim ljudima. Ostvarujmo i dalje svoju državu domovinom blagostanja, sigurnosti i ponosa. I proslavimo ovaj veliki dan radosno i ponosno! Zaslužili smo! Neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska!", navela je u prigodnoj čestitci predsjednica Republike.