POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA

Grabar Kitarović bi vratila vojni rok

30.12.2014 u 12:48

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, nakon dobrog rezultata u prvom krugu predsjedničkih izbora, sudjelovala je na tribini 'Problemi mladih u hrvatskom društvu' u prostorijama Matice hrvatske, gdje je istaknula da su upravo mladi jedna od glavnih stavki njezinog programa. Grabar Kitarović je kazala da je ovo jedna od pet tribina na kojima će se u idućim danima obratiti različitim društvenim skupinama koje tište veliki problemi

Za prvu tribinu su izabrali, kako je kazala, baš mlade ljude jer su oni budućnost Hrvatske.

'Danas među vama možda sjedi budući predsjednik ili predsjednica države', poručila je okupljenima Grabar Kitarović, među kojima su se pretežno nalazili članovi HDZ-ove mladeži.

U svom izlaganju Grabar Kitarović je kazala da je nezaposlenost najvažniji problem koji treba riješiti jer zbog nezaposlenosti mladi su natjerani na prisilnu mobilnost unutar države, a neki nažalost odlaze i u inozemstvo. Kako je kazala, jedan od glavnih problema kod zapošljavanja mladih je činjenica što poslodavci uglavnom traže osobe s određenim iskustvom. 'A kako će steći iskustvo ako ne dobiju priliku. To je, nažalost, začarani krug u kojemu se mnogi vrte', kazala je Grabar Kitarović. Za rješavanje toga problema predsjednička kandidatkinja HDZ-a predlaže izradu programa za stjecanje iskustva, a predlaže i uvođenje vojnog roka od mjesec ili dva dana za muškarce i žene koji bi služio za stjecanje radnog iskustva. 

Upozorila je da je nezaposlenost mladih od 60 posto znatno veća od europskog prosjeka. Smatra da se zbog toga cijeli hrvatski obrazovni sustav treba temeljito promijeniti i formirati ga na način da se, kako je kazala, ne štrebaju samo gole činjenice, nego da se radi na kreativnosti i osobnom isticanju učenika.

Između ostaloga, na tribini se dosta kritizirala korupcija i nepotizam u koje je Hrvatska ogrezla, a za što su okupljeni, kao i Kolinda Grabar Kitarović, krivili SDP. Obećali su, kad dođu na vlast, da će iskorijeniti korupciju i nepotizam i da se neće zapošljavati podobni nego najbolji.

Obećala je da će po dolasku na Pantovčak više uključiti mlade u kreiranje politika te ih je zamolila da joj dolaze s prijedlozima koje će ona svakako nastojati provesti ili predložiti ovoj bezidejnoj vladi.