USKO GRLO

Gotovo svaka druga žalba zaustavlja ili poništava određeni javni natječaj u Hrvatskoj

30.07.2021 u 09:57

Bionic
Reading

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u prošloj godini rješavala je u prosjeku 99 žalbi na natječaje mjesečno, odnosno tri dnevno, piše u petak Večernji list

Ukupno 1196 žalbenih predmeta stiglo im je u 2020., od čega je 107 “preneseno” iz 2019., budući da su to predmeti koji su pristigli krajem te godine i fizički se nisu stigli njima baviti. Sve te žalbe donijele su u državni proračun oko 16 milijuna kuna, odnosno 5,5 milijuna više nego što je potrebno da Komisija uopće funkcionira.

Većina žalbi, čak 97,89 posto, stigla je upravo na postupke javne nabave, na koncesije bilo ih je tek 2,11 posto, dok nitko nikakav prigovor lani nije imao na javno-privatna partnerstva. Gledaju li se samo postupci koji su zaprimljeni, a i riješeni u prvoj pandemijskoj godini, njih je 992, a 446 ih je završilo tako da je Komisija žalbu i usvojila. U prijevodu, 44,96 posto pristiglih žalbi zaustavilo je ili poništilo određeni natječaj, što je otprilike njih osam i pol tjedno, odbijeno ih je 33,87 posto, a odbačeno 16,63 posto.

Različite su, naravno, i faze u kojima žalitelji Komisiji odluče poslati svoje prigovore, pa ih najviše to radi kad je već donesena odluka o odabiru ili odluka o poništenju određenog natječaja. Žale se masovno i na dokumentaciju o nabavi, odnosno na “papire” kojima se propisuje što se sve natječajem traži, odnosno uvjeti koje tvrtka, koja će posao kasnije raditi, mora ispuniti.

"Na objavu dokumentacije o nabavi ili njenu izmjenu 30,49 posto je žalbi, što je pad od oko 1,5 posto u odnosu na 2019., ali i dalje se radi o znatnom broju takvih žalbi, u velikoj mjeri i zbog jedinstvene naknade za pokretanje žalbenog postupka u iznosu od pet tisuća kuna, neovisno o procijenjenoj vrijednosti nabave", objašnjavaju ovaj trend iz Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave u svom izvješću za lanjsku godinu.

Ukupna procijenjena vrijednost natječaja na koje su te žalbe upućene gotovo je 152,5 milijuna kuna. Naknade koje žalitelji Komisiji moraju platiti ako žele pokretanje postupka ovise upravo o "težini" natječaja. Ako je procijenjena vrijednost nabave, primjerice, 750 tisuća kuna, naknada je pet tisuća, a vrijedi li natječaj više od 60 milijuna kuna, naknada je 100 tisuća.

Udio postupaka javne nabave koji su bili predmet kontrole u 2020. iznosio je 7,23 posto od ukupnog broja objavljenih natječaja, piše u petak Večernji list.