na putu bez pratnje

Gotovo 17 djece migranata dnevno nestaje u Europi, brojka nestalih od 2018. do danas je zastrašujuća

24.04.2021 u 21:22

Bionic
Reading

Najmanje 18.000 djece migranata bez pratnje nestalo je nakon dolaska u europske zemlje. Istraga Guardiana i novinarskog udruženja 'Izgubljeni u Europi' otkrila je da je 18.292 djece migranta bez pratnje nestalo u Europi između siječnja 2018. i prosinca 2020., što je gotovo 17 djece dnevno

Samo u 2020. godini u 13 europskih zemalja nestalo je 5.768 djece. Većina djece koja su nestala u posljednje tri godine u Europu su došla iz Maroka, ali i Alžira, Eritreje, Gvineje i Afganistana. Prema dostupnim podacima, 90 posto su bili dječaci, a otprilike svaki šesti mlađi od 15 godina.

Istraga, u kojoj su prikupljeni podaci o nestalim maloljetnicima bez pratnje iz svih 27 zemalja EU, plus Norveške, Moldavije, Švicarske i Velike Britanije, utvrdila je da su pruženi podaci često bili nedosljedni ili nepotpuni, što znači da bi stvarni broj nestale djece mogao biti mnogo veći, piše Guardian.

Španjolska, Belgija i Finska dale su podatke samo sa zaključno 2019. godinom dok Danska, Francuska i Velika Britanija uopće nisu dale podatke o nestaloj djeci bez pratnje.

Nalazi istrage postavljaju ozbiljna pitanja o tome koliko su europske zemlje sposobne ili voljne zaštititi djecu migrante bez pratnje.

Federica Toscano, voditeljica u neprofitnoj organizaciji Djeca nestala u Europi, koja povezuje lokalne agencije širom Starog kontinenta, rekla je da su podaci 'izuzetno važni' za razumijevanje razmjera problema.

Dodala je da su djeca bez pratnje među migrantima najranjiviji na nasilje, iskorištavanje i trgovinu ljudima.

'Kriminalne organizacije sve su više usmjerene na djecu migrante', posebno na djecu bez pratnje, a mnoge od njih postaju žrtve rada i seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i trgovine', rekao je Toscano.

U ožujku 2019. godine, Guardian i 'Izgubljeni u Europi' otkrili su da je najmanje 60 vijetnamske djece nestalo iz nizozemskih skloništa. Nizozemske vlasti sumnjale su da su prebačene u Britaniju kako bi radile na farmama kanabisa i u salonima za uljepšavanje.

Herman Bolhaar, nizozemski nacionalni izvjestitelj za trgovinu ljudima, rekao je da je istraga pokazala hitnu potrebu suradnje na europskoj razini kako bi se riješilo pitanje zašto su tisuće djece migranata bez pratnje nestale bez traga.

'Ne možemo izgubiti iz vida ovu djecu. Ona trebaju našu zaštitu', rekao je Bolhaar.

U spis nestalog migrantskog djeteta bilježi se vrlo malo, rekla je Toscano, a prečesto se pretpostavlja da je migrantsko dijete negdje na sigurnom u drugoj zemlji, iako prekogranična suradnja u tim slučajevima praktički ne postoji.

'Više je razloga zašto djeca nestaju uključujući dugotrajne i teške postupke za dobivanje međunarodne zaštite ili ponovno spajanje sa svojom obitelji. Mnogi su također držani u neadekvatnim objektima, često bez pristupa obrazovanju, dodala je.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da postoji 'duboka zabrinutost zbog nestajanja djece', dodajući da države članice trebaju 'poduzeti mjere kako bi spriječile i odgovorile na nestanke djece u migracijama ... poboljšanjem prikupljanja podataka i prekogranične suradnje'.