NIKOLIĆ U KURIRU

'Gotovina zove Srbe da se vrate kako bi ih pobio'

26.11.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić oglasio se intervjuom tabloidu Kurir u kojem je ustvrdio da je poziv Ante Gotovine Srbima da se vrate u Hrvatsku ciničan te da su Hrvati narod na pogrešnom putu. 'Što hoće - da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se reći - to vam je shvaćanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i u hrvatskom', rekao je Nikolić

Šef Srbije Tomislav Nikolić je uvjeren i kako su Hrvati narod koji je na pogrešnom putu.

'Hrvati znaju da je zločin počinjen u 'Oluji' strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što nitko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda strijeljao svoje pojedince koji mu kažu - stanite, ljudi, pa to je bio zločin', kaže Nikolić.

Na novinarsko pitanje kako će se to odraziti na Srbiju, Nikolić odgovara da moraju tražiti način da s Hrvatskom surađuju u ekonomskim i drugim vidovima zajedničkog života, ali da se 's državom koja slavi svoj zločin ne može iskreno, otvoreno i srdačno surađivati'.

'Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove djece?', bjesni Nikolić.

'10. TRAVNJA REĆI ĆEMO SVIJETU KOLIKO SU SRBA POBILI HRVATI

Na napomenu da će takav njegov verbalni napad izazvati osude u Hrvatskoj, odgovara: 'Pa nek me optuže! Uvijek ću ja biti optuživan za svoje oštre riječi, a Hrvati će za svoje zločine proći nekažnjeno. Pa, eto, bar smo u nečemu slični. Moj sin, koji trenira u Hrvatskoj, rekao mi je da su ga tamošnji mediji pitali o presudi. Odgovorio im je da je presuda sramotna, ali da postoji jedan sud na kojem nema utjecaja ni sudac, ni novac, jer je to Božji sud.'

Tvrdi i kako je imao velike planove da s Hrvatskom i BiH konačno 'svede račune i uspostavi dobre odnose'.

Ovo s Hrvatskom ne ide na dobro. Predsjednik Hrvatske je do ove presude tražio razloge zašto da se ne pomirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sad da razgovaramo - ja kao predsjednik naroda koji je činio zločine i on kao predsjednik naroda koji nije ni za što osuđen', komentirao je odnose s Josipovićem srbijanski predsjednik.

Novinari Kurira pitali su ga kako komentira Josipovićevu namjeru da se povuče tužba za genocid protiv Srbije, a Nikolić je uvjeren da će sud ionako odbaciti obje tužbe.

'Dobro je što smo mi odgovorili, a cinično je što je Hrvatska napisala tu tužbu. Nije u redu to što je sud u Haagu tu tužbu malo potkrijepio. Nije u redu to što EU nije htjela opteretiti tom presudom Hrvatsku pred njen ulazak u Uniju. I sad će svi ponovo skočiti na mene. I neka skoče. Ali Srbija je uređena država barem kao pola novih članica EU i spremna je biti u Uniji. To što nismo počeli pregovore je znak da nas čeka neki novi uvjet.'

'Koji uvjet očekujete? Neki za nas neprihvatljiv?', pitali su novinari.
'Da', rekao je Nikolić i dodao da je nepristojna ponuda - Kosovo. Izjavio je i da Srbija nikad ne bi mogla u EU kad bi slavila 'ovakvo nešto' kao što slavi Hrvatska.

Otkrio je i kako je on s Vukom Jeremićem dogovorio sjednicu Generalne skupštine UN-a baš za 10. travnja  dan osnutka NDH, op. a.).

'To je možda jedinstvena prilika da Srbija izgovori sve što joj leži na duši. Da prebrojim koliko su Srba Hrvati pobili - još od Drugog svjetskog rata
. Nepristojno je Srbiju držati po strani od EU, a Hrvatsku primiti u Uniju!', poručuje Nikolić.