GENERAL O IZBJEGLICAMA

Gotovina: Granica se ne može zatvoriti!

18.09.2015 u 11:09

Bionic
Reading

General Ante Gotovina ne slaže se s onima koji smatraju da bi se Hrvatska trebala zatvoriti za izbjeglice jer nema kapaciteta primiti veći broj ljudi. 'Ja ne znam brojku i nije mi bitna. Postoje institucije koje se brinu za to i odgovorne su za to. Ne možete se zatvoriti. Kako zatvoriti? Treba se pristupiti problemu organizirano i to se radi. Treba se biti korak ispred, makar pokušati, a to rade', rekao je Gotovina, javlja dnevnik.hr

Na pitanje misli li da bi se u sve trebala uključiti vojska, odgovara da je on sada u mirovini. 'Sada to rade neki mladi ljudi', rekao je Gotovina, izvještava dnevnik.hr

Predsjedništvo HDZ-a u četvrtak je zatražilo da se privremeno zatvori granica prema Srbiji, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga, generala zbora Drage Lovrića, kao vrhovna zapovjednica zatražila je viši stupanj pripravnosti vojske i spremnost da reagira ako bude potrebno u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata.

Umirovljeni general Ante Gotovina danas je na sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike, koja je započela u 11.30 sati na Pantovčaku. Podsjetimo, nezadovoljna reakcijom službi na izbjegličku krizu, predsjednica je sjednicu svoga Vijeća za domovinsku sigurnost, a stavove s te sjednice iznijet će na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), s početkom u 16 sati, u Hrvatskom saboru.

Sazivanje sjednice VNS-a u utorak je predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću predložila je predsjednica Grabar-Kitarović, istaknuvši da se migracijska kriza usložnjava te da bi izbjeglički val mogao imati društvene, gospodarske i sigurnosne implikacije na Hrvatsku. Uz predsjednicu Republike i predsjednika Vlade, Vijeće za nacionalnu sigurnost čine ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa, predstavnici OS RH, sigurnosnih službi i drugi.