POLITIČKI MAKEOVER

Gospodine Vukadin, štikle su HDZ-u najmanji problem

18.04.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Vinko Vukadin, HDZ-ov medijski trener kojeg je šef stranke Tomislav Karamarko uposlio za stilsko oblikovanje stranačkog imidža, ovih je dana svojim 'treningom' za medijsku prezentaciju HDZ-ovih prvolinijaša u predizbornoj kampanji unio u tu stranku svojevrsni modni kaos. Tko je Vinko Vukadin zapravo i odakle mu ideja da skoro izrijekom zabrani članicama HDZ-a nositi malo sadržajniji nakit, a kamoli štikle na koje se posebice okomio?

Vinko Vukadin, čovjek koji bi HDZ trebao 'presvući' u novo ruho

'Štikle ili nakit privlače drugačiju vrstu pozornosti i time govornik, koji bi trebao biti glavna zvijezda, šteti sam sebi. Pa ne radi se tu o manekenskoj pisti ili izboru za miss i mistera!', autoritativno je izjavio Vinko Vukadin poručivši: 'Žene, ako se mislite baviti politikom, ne smijete nositi štikle!', što je jedno od njegovih čvrstih uvjerenja kod kreiranja pozitivnog utiska koji svi političari žele ostaviti pri pojavljivanju u javnosti.

Štikla smeta kad je previsoka i neudobna

Koliko štikle i nakit odvlače pažnju od govornice, objasnila je ovih dana i Mirela Španjol Marković, direktorica tvrtke Ciceron komunikacije, stručnjakinja za javni nastup i komunikacije.

'Riječi kolege Vukadina su, čini mi se, pogrešno interpretirane i banalizirane. Važno je, naime, u javnom nastupu izbjeći odjeću koja previše odvlači pažnju od sadržaja. Poslovne žene i političarke ne bi trebale nastupati u cipelama koje imaju potpeticu veću od pet centimetara, jer nisu udobne niti stabilne te se osoba ne može ugodno osjećati. Isto vrijedi i za prekratke suknje, prevelike dekoltee, jako natapiranu kosu, napadno nalakirane nokte i slične rekvizite koji izazivaju, stručno rečeno, šum u komunikacijskom kanalu. To spada u osnovni bonton u svijetu političara i poslovnih ljudi koji trebaju paziti da njihov vanjski izgled ne zasjeni ono što govore', rekla je Mirela Španjol Marković. Istaknula je, međutim, kako postoji uvijek neki osobni stil koji je iznimka od pravila.

Ovaj multitalentirani biznismen vlasnik je tvrtke Vinko Vukadin Business Development i jednog silno širokog CV-a, s nepreglednim brojem referenci na njegovo obrazovanje i poslovne uspjehe. Nakon bogatog obrazovanja, magisterija na dvama područjima – teologiji i filozofiji - poslovnog i životnog iskustva na toliko širokom polju interesa da bi mogao raditi vjerojatno 40 različitih zanimanja, prihvatio se onog najlukrativnijeg u ovoj zemlji – politike. O širini Vukadinovog životopisa možete se i sami uvjeriti na službenim stranicama njegove tvrtke.

Vukadin je za HDZ u predizbornoj kampanji preuzeo ulogu svojevrsnog 'modnog mačka', gurua medijske prezentnosti i profesora političkog bontona, sve u jednom, a okosnicu svog rada temelji na velikom iskustvu u ovom poslu. Između ostalog, stekao je diplomu kod jedne od vodećih svjetskih zvijezda motivacijskog govorništva Briana Tracya, na njegovoj školi Brian Tracy Corporate University, ima 15 godina iskustva menadžmenta u financijskoj industriji te je, uz više od 500 seminara ne teme prezentacije i retorike, prodaje, komunikacije i sličnog, izdao i knjigu koja samim naslovom otkriva njegovu strast za posao kojim se bavi – 'Eros prodaje'.

Uz pregršt konstruktivnih savjeta, poput nenošenja odjeće s uzorkom sitnih kockica jer trepere na ekranu (što je stvar čisto tehničke prirode), ili pak s prevelikim kockama jer odvraćaju pažnju, izbjegavanja prešarenih kravata i slično, Vukadin nudi i konkretne savjete o tome kako se ponašati i govoriti. Uči kako ostati miran kada se, u ovom slučaju političar/ka, nalazi pred nepodnošljivo napasnim novinarom i izaći iz 'dvoboja' s njim neokrznut, kako prilagoditi ono što se govori publici koja to sluša (da li se govori djeci u školi ili akademicima) te što učiniti i kako prebroditi nervozu pred kamerama ili drugom osobom u primjerice TV duelu. Možda najvažnija stvar koju političari od njega mogu naučiti je kako odabrati poveznice između života publike i vlastite organizacije i poruke.

Tomislav Karamarko unajmio ga je da članovima HDZ-a na njihovoj klauzuri u Opatiji održi 'predavanje o umijeću nastupanja' u javnom pojavljivanju političkih aktera. Sigurno je jako dobro plaćen, isto je tako sigurno da je jedna od klauzula u ugovoru s HDZ-om i iskrenost.

Karamarko mu tako (još uvijek) ništa ne zamjera, iako ga je maltene izvrijeđao pobrojavši mu sve mane, od lošeg držanja, nespretnog govora i nezgrapnog ponašanja pred kamerom, do toga da bi mu najbolje bilo ugledati se na svog kolegu iz suparničkog tabora, SDP-ovog Rajka Ostojića. Dapače, slaže se s njim i, čini se, vrlo ozbiljno shvaća njegove savjete i zbog svega onog što mu se govori iza leđa, a što mu Vukadin kaže u lice ga je valjda i zaposlio.

Da li će Vinko Vukadin od Karamarka, kojem se vrlo često maliciozno, ali još češće i s pravom spočitava, blago rečeno, nespretnost u javnim nastupima, uspjeti stvoriti medijski 'probavljiv' lik kojeg će javnost slušati, i umjesto kako se kreće i govori, pažnju obratiti na ono što govori, pratit ćemo u narednim epizodama višemjesečne predizborne kampanje. A promjene bi se, ako je vjerovati Vukadinovoj ekspertizi od koje na stranicama tvrtke Vinko Vukadin Business Development sve pršti, trebale vrlo brzo početi uočavati.