MILIJUNSKA ŠTETA U ŠEĆERANI

Gorući šećer zaprepastio osječke vatrogasce

12.12.2013 u 13:28

Bionic
Reading

Osječki se vatrogasci od sinoć bore s požarom u osječkoj tvornici šećera. Gorjele su palete šećera i skladište stočne hrane, kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek Boris Banjan

"Palete su tako formirane i naslagane da su činile jednu kompaktnu cjelinu, negdje više od 1.500 tona paletiranog šećera u papirnatim vrećama. Iniciran je požar na paletama preko gumene transportne trake, koja služi za transport robe u sve dijelove skladište. Ona se iz nekog razloga zapalila i cijelom svojom dužinom je gorjela i ti komadi goreće gume su padali', rekao je Banjan. Veliki dim, ali i lako goriva stočna hrana vatrogascima su otežavali posao.

'Bilo je puno skladište dima. Nisu postojali prolazi niti mjesta preko kojih bi mi uspjeli doprijeti do svih žarišta požara. A morali smo i paziti što radimo s vodom, odnosno, drugim sredstvima za gašenje jer ako se briketirana stočna hrana puno zalijeva vodom, onda nabubri i velik je problem s njom, i kod čišćenja, a i što se tiče kvalitete, ona se bitno mijenja', istaknuo je Banjan. Velike je probleme zadavao i šećer.

'On se pretvarao u jednu karameliziranu tekuću masu koja je gorjela i radila nam dodatne probleme u gradu s opremom jer su nam se, praktički sva oprema i alati s kojima smo radili, pretvorili u neku glaziranu površinu, koja je sprječavala naše dišne aparate da funkcioniraju. Jedna neobična situacija za nas vatrogasce'.

Šteta se tek utvrđuje, ali prve procjene govore da će biti višemilijunska.