PRVA POBJEDA UOČI EURA

Goropadne Bilićeve rezerve lako s Estonijom

25.05.2012 u 22:18

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u Puli je bez nekih ključnih aduta uvjerljivo s 3:1 (2:0) slavila protiv Estonije rezultatom i tako dodatno podgrijala optimizam uoči skorašnjeg nastupa na Euru

Desetak tisuća navijača u Puli pljeskom je ispratila svoje nogometne ljubimce, a ovacijama pozdravila izbornika Slavena Bilića kojemu je ovo bio zadnji nastup u Hrvatskoj u ovom izborničkom mandatu.

Ipak, početak je pripao gostima. Konsa je u četvrtoj minuti dolazio na ubačaj s lijeve strane, ali je iz vrlo tankog kuta pucao preko grede Subašićevog gola.

Slaven Bilić je na tribinama ostavio Jelavića, Srnu, Modrića Olića, Pranjića i Pletikosu, a na klupi su počeli Mandžukić, Rakitić i Kranjčar. Ali i kombinirani sastav (Subašić - Vida, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić - Iličević, Dujmović, Badelj, Perišić - Eduardo, Kalinić) je ubrzo preuzeo konce igre i već do 20. minute riješio pitanje pobjednika.

Iličevićev ubačaj odbio se od obrane gostiju, a budan je na petercu bio Vedran Ćorluka. Večerašnji kapetan pogodio je iz prve pod gredu i tako upisao svoj treći gol za reprezentaciju. Već četiri dana kasnije Eduardo je petom kroz noge čuvaru proigrao Perišića koji je ubacio za strijelca Ivana Kalinića

Nastavile su se odlične akcije Bilićevih izabranika i neće mu biti lako skratiti popis uoči Eura. Naime, Ivo Iličević je često 'kuhao' iz ubačaja, Nikola Kalinić je zabio gol i još se jednom sjajno snašao na ubačaju, a Milan Badelj je prilično zrelo koordinirao vezni red. A trojica (plus jedan vratar) će morati ostati u Hrvatskoj...

Uoči odmora Domagoj Vida (opet ubacio Iličević) je glavom pogodio gredu, a estonski vratar Pareiko može biti zadovoljan što do odmora nije još koji puta morao po loptu u mrežu.

U nastavku je ritam igre pao, a najveću priliku uoči posljednjeg gola zapucao je Ivan Rakitić koji je odbijenu loptu s 12 metara silovito poslao tik iznad spojnice. Iz daljine je pokušao i Kranjčar, koji je u 81. minuti započeo akciju za gol. Virtuozno je na krilu pronašao Vrsaljka, a Šime iz svog drugog dodira na utakmici asistira za natrčalog strijelca Ognjena Vukojevića

Samo dvije minute kasnije Vukojević je opet bio u glavnoj ulozi, ali ovaj puta mimo svoje volje. Slobodni udarac je izveo Estonac Vassiljev, a lopta se odbila od Ognjenove pete i prevaarila vratara Subašića kojemu je to bio prvi primljen gol u reprezentaciji u njegovom četvrtom nastupu.

Bilo bi ljepše da je mreža ostala prazna, ali niz gledljivih akcija i širok raspon alternativnih rješenja koje nudi ova utakmica moraju oraspoložiti izbornika Bilića. Drugu, ujedno i posljednju pripremu uoči Eura, Hrvatska će igrati 2. lipnja u Oslu protiv Norveške.

Prijateljske reprezentacije
Hrvatska 3 1 Estonija
Strijelci
1:0 V. Čorluka (16') 2:0 N. Kalinić (20')
3:0 O. Vukojevic (81') 3:1 K. Vassiljev (83')
Sastavi
D. Subasic
V. Čorluka (80' S. Vrsaljko)
G. Schildenfeld (46' J. Šimunić)
O. Antonov
D. Vida
I. Ilicevic (60' I. Rakitić)
A. Yusupov (46' O. Vukojević)
I. Perisic (46' N. Kranjčar)
M. Badelj
E. Da Silva (60' M. Mandžukić)
N. Kalinić
D. Kruglov
S. Pareiko
R. Klavan
T. Sisov
K. Kiidron (46' A. Stepanov)
A. Dmitrijev
K. Vassiljev
A. Oper (57' J. Tamm)
T. Kink (73' M. Vunk)
O. Konsa (63' G. Kams)
H. Ojamaa (58' K. Saag)
Žuti kartoni
O. Konsa 46'