zagreb U PLAMENU

Gorjela zgrada u Heinzelovoj ulici, na drugom kraju grada podmetnut požar u C.I.O.S.-u

09.06.2018 u 19:31

Bionic
Reading

Građane istoka Zagreba u večernjim je satima uznemirilo sukljanje gustog dima na horizontu. Kako se doznaje, radi se o požaru zgrade u Heinzelovoj ulici. No kada su vatrogasci već stavljali požar pod kontrolu, buknulo je na drugom kraju grada u C.I.O.S.-u. Oba požara su lokalizirana i pod kontrolom

Požar na istoku grada, za koji je dojava stila oko 18:45, zahvatio je napuštenu zgradu u kompleksu Stara Zagrepčanka, koji je u vlasništvu ZG Holdinga. Kako su potvrdili vatrogasci, zapalilo se skladište u kojem su se nalazile kocke za potpalu. Kako u skladištu nije bilo struje, sumnja se da je požar podmetnut.

Na terenu je bilo 15 vozila i 38 vatrogasaca.

  • +17
Požar u Heinzlovoj Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX
  • +15
Vatrogasci se bore s velikim požarom u zgradi u Heinzelovoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

No čim su vatrogasci stavili pod kontrolu požar u Heinzelovoj, buknuo je novi na zapadnom dijelu grada u Jankomiru. I to ponovno u C.I.O.S-u, koji je već nekoliko puta gorio. Dojava je stigla iza 20 sati.

Dim se vidio u zapadnom dijelu grada, a čule se i sirene vatrogasaca. Kako HRT neslužbeno doznaje, požar u C.I.O.S.-u je podmetnut.

C.I.O.S: Gori otpad skupljen s divljeg deponija na Savici

Priopćenjem se oglasila i tvrtka C.I.O.S. ' Požar koji je danas malo prije 20 sati zahvatio otvoreno skladište CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe, u zagrebačkom naselju Jankomir u cijelosti je pod kontrolom. Prvom internom analizom snimke nadzorne kamere lokacije vidljiv je dim s vanjske strane ograde skladišta nemetala, pa je vjerojatno da je izvor požara izvan skladišta, što budi sumnju. Okolnosti nastanka ovog požara vrlo su slične požaru u svibnju prošle godine, kada je požar izbio oko 20 sati u neradni dan, a za koji požar CE-ZA-R još nije zaprimio službene rezultate policijskog očevida o uzrocima i okolnostima nastanka. Požar se proširio na glomazni otpad koji se obrađuje u reciklažnom centru temeljem ugovora o obradi glomaznog otpada koji je CE-ZA-R d.o.o., temeljem javnog  natječaja kao najpovoljniji ponuditelj, sklopio sa Zagrebačkim holdingom u svibnju 2015., dok je gradonačelnik Milan Bandić bio u pritvoru. Riječ je o otpadu sakupljenom čišćenjem divljeg odlagališta na Savici. Gori otpadni namještaj i drugi glomazni otpad uz ogradu otvorenog skladišta, a sva postrojenja i upravne zgrade su sigurni', stoji u priopćenju.

Priopćenjem se oglasio i Ured za upravljanje u hitnim situacijama, koji je izvijestio da su iza 22 sata oba požara lokalizirana.

'Požar u Heinzelovoj je gasio 41 vatrogasac s 12 vozila. Radi se o požaru skladišta površine oko 1000 m2. Požar u CIOS-u, gasi 85 vatrogasaca i 23 vozila, a radi se o požaru otpada površine oko 20 x 20 m.

Sva vatrogasna pričuva kao i dobrovoljni vatrogasci su povučeni u postaje i štite grad, dok su ekipe na terenu. Na terenu su i dalje dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. U gašenju požara je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen. Nakon završetka gašenja, obavit će se očevid te će se znati uzrok nastanka požara', stoji u priopćenju.

  • +4
Požar u C.I.O.S.-u Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL