UGROŽENI PLANET

Gorbačov želi međunarodni sud za eko zločine

13.03.2012 u 21:10

Bionic
Reading

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov i sadašnji gorljivi zagovornik zaštite okoliša izjavio je za Le Monde u izdanju od utorka da se zalaže za uspostavu međunarodnog suda za ekološke zločine

'Osobno se jako zalažem ua uspostavu međunarodnog suda koji bi sudio onima koji počine ekocid, bilo da se radi o šefovima tvrtki ili šefovima vlada i država", kazao je utemeljitelj udruge Green Cross International na Svjetskom forumu o vodama u Marseillesu.

Taj 81-godišnji bivši državnik izrazio je suzdržanost prema prijedlogu Francuske o osnivanju svjetske organizacije za okoliš, smatrajući da bi se u stvari brzo pretvorila u "novu birokratsku organizaciju" koja bi "kočila energiju civilnog društva". Kao posljednji predsjednik SSSR-a morao se baviti i nuklearnom katastrofom u Černobilu 1986., nakon čega uporno zagovara prestanak korištenja nuklearne energije ne samo u vojne već i civilne svrhe. Istaknuo je da za njega postoji vrijeme "prije i poslije Černobila".

"Čovjek bi pomislio da će 25 godina nakon Černobila jedna razvijena zemlja poput Japana napustiti nuklearnu energiju", kazao je Gorbačov na šestom po redu Forumu na kojem će do 17. ožujka sudjelovati čak 20.000 ljudi.