izborne financije

Google priznao grešku: Poljski PiS nije koristio oglašavanje za promociju HDZ-a

04.04.2024 u 11:27

Bionic
Reading

Nakon što je Možemo ukazao da poljska stranka Pravo i pravda (PiS) plaća oglase HDZ-u, stigao je i odgovor iz Googlea

Možemo je, podsjetimo, jučer ukazao na moguće uplitanje poljske ekstremne desnice u izborni proces u Hrvatskoj i to plaćanjem oglasa HDZ-a.

'Tijekom dana uočili smo na društvenim mrežama HDZ-ove Google oglase koje oglašava stanoviti Izborni komitet poljske stranke Pravo i Pravda, to upućuje na vrlo osnovanu sumnju da se strana pravna osoba pokušava umiješati u domaće izbore', upozorila je jučer kandidatkinja s liste Možemo! Ivana Kekin.

Iz HDZ-a su odmah demantirali, kazavši da je Google napravio grešku. Poručili su da HDZ plasira oglase preko računa koji je verificiran za političko oglašavanje od strane Googlea. 

Danas se oglasio i sam Google. 'Oglasi hrvatske političke stranke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) netočno su se pojavili na stranici Transparency Report pod oglašivačem poljske političke stranke Pravo i pravda. Ovo je jednostavno bila tehnička pogreška unutar našeg alata za izvješće o transparentnosti, koju smo odmah ispravili. Poljska politička stranka Pravo i Pravda nije koristila oglašavanje za promociju stranke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) niti se poljska politička stranka uključila u izbore za Hrvatski sabor', kazali su iz Googlea.

Podsjetimo, Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendumu zabranjeno je financiranje političkih stranaka od stranih država, stranih političkih stranaka i stranih pravnih osoba.