TRAŽE UKIDANJE RJEŠENJA

GONG traži ocjenu ustavnosti razrješenja Mostovih ministara

14.06.2017 u 16:25

Bionic
Reading

GONG je podnio Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti ustavnosti i zakonitosti rješenja o razrješenjima MOST-ovih ministara unutarnjih poslova Vlahe Orepića, ministra pravosuđa Ante Šprlje, ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića te 28. travnja i potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića

GONG-ov prijedlog usmjeren je na tri temeljne razine: proceduru razrješenja ministara koja nije propisana u slučajevima kad ministar ne podnese ostavku, činjenicu da Vlada nije glasala o odlukama, tj. nije donijela odluku sukladno Zakonu o Vladi, te činjenicu da saborski zastupnici nisu imali mogućnost postavljati pitanja razriješenim ministrima na tzv. aktualnom prijepodnevu čime se nije mogla ostvariti Ustavna odredba kojom Vlada odgovara Hrvatskom saboru, a Hrvatski sabor nadzire rad Vlade. 

Iako Ustav Republike Hrvatske i Zakon o Vladi Republike Hrvatske ne propisuju mogućnost razrješenja ministara od strane predsjednika Vlade osim u slučaju podnošenja ostavke ministra, predsjednik Vlade Plenković je 27. travnja 2017. potpisao rješenja o razrješenjima, kažu u GONG-u.

Iako Zakon o Vladi propisuje da Vlada odlučuje natpolovičnom većinom glasova svih članova Vlade, a u slučaju da su glasovi podijeljeni odlučuje glas predsjednika Vlade, Vlada kao kolektivno tijelo nije glasala o razrješenjima ministara, a predsjednik Vlade nije mogao potpisati odluku koju Vlada nije donijela, poručuju.

Konačno, iako je sukladno Ustavu Vlada odgovorna Hrvatskom saboru, a Hrvatski sabor nadzire njen rad te zastupnici imaju pravo postavljati zastupnička pitanja Vladi i pojedinim ministrima, na tzv. aktualnom prijepodnevu u srijedu, 7. lipnja na početku 4. sjednice Hrvatskog sabora, zastupnici nisu mogli postavljati pitanja ministrima iz jednih od najvažnijih resora (uprave, pravosuđa, unutarnjih poslova te zaštite okoliša i energetike) jer niti nakon 41 dan od razrješenja ministara, predsjednik Vlade još nije bio predložio nove ministre čime je prekršio razuman rok od 30 dana te, gore navedenim, povrijedio Zakon o Vladi i Ustav što obrazlažemo u tekstu samog prijedloga Ustavnom sudu, stoji u mišljenju GONG-a.

Slijedom navedenog, GONG očekuje da Ustavni sud pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti razrješenja potpredsjednika Vlade i ministara koje je donio Predsjednik Vlade, proglasi razrješenja protuustavnima i protuzakonitima te ih ukine. Neovisno o tome, GONG očekuje Ustavni sud da reagira i pozove zakonodavca da popuni ustavno-pravne praznine koje se odnose na razrješenje ministara te se osvrne na dugi rok od 43 dana u kojima je Vlada funkcionirala bez ministara s nedostatkom legitimnosti i mogućom zloupotrebom izvršne vlasti bez kontrole Hrvatskog sabora.