korak unatrag

GONG pozvao zastupnike da ne donose Zakon o financiranju političkih aktivnosti

22.03.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Nakon što je u Hrvatskom saboru cijelu noć trajala rasprava o amandmanima koje je podnio Most na prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, predstavnici udruge GONG pozvali su saborske zastupnike da ne donose zakon jer ga smatraju štetnim

Zamjenik predsjednice Vijeća GONG-a Goran Čular kazao je u petak na konferenciji za medije ispred Sabora da je prijedlog zakonskih izmjena štetan u svom sadržaju, ali i za političku kulturu u Hrvatskoj.

Čular je istaknuo da su se političke stranke u Hrvatskoj do sada držale dobrih pravila propisanih u kodeksu Venecijanske komisije, da se izborno zakonodavstvo ne mijenja neposredno uoči samih izbora.

"Ono što znamo jest da su preporuke Venecijanske komisije i da je stvarno dobra praksa da se to ne radi. U Europi se te stvari razmjerno rijetko i rade. Zakon o financiranju političkih aktivnosti ima neke odredbe koje i više djeluju na izborni proces negoli sam izborni zakon", poručio je Čular.

Čular: Zakon nas vraća korak unatrag, u Sanaderovo doba

Osim za političku kulturu, rekao je, zakon je štetan i u svom sadržaju jer predstavlja korak unatrag, "u doba Ive Sanadera". "Zakon se donosi neposredno pred Europske izbore, a neke vrlo važne odredbe već će djelovati na tim europskim izborima, prvenstveno mislimo na odredbu o povećanju limita potrošnje s milijun i pol na četiri milijuna kuna", kazao je Čular.

Napomenuo je da je 2011. ograničen iznos koji pravne pravne i fizičke osobe mogu donirati strankama, i to na 30.000 kuna za fizičke i 200.000 kuna za pravne osobe. Ovaj prijedlog zakona, kaže, razgraničuje financiranje redovnih aktivnosti od financiranja kampanja stranaka i na taj način, zavisno o broju izbora u pojedinoj godini, višestruko povećava limite za donacije strankama.

"U 2019. godini, kada će se održati izbori za Europski parlament te predsjednički izbori, vi ćete moći donirati stranku do tri puta po 30.000 kuna, odnosno u slučaju tvrtke po 200.000 kuna", rekao je Čular.

Berković: Regulira se financiranje referenduma bez novog zakona

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković ocijenila je kako bi bilo bolje da se zakon u ovom trenutku i na takav način ne donosi, a spornim smatra i to što zakon regulira financiranja referenduma i građanskih incijativa za pokretanje referenduma, bez da je donesen novi Zakon o referendumu.

Upozorava i da je iz prijedloga ovoga zakona nestala odredba o specificiranju podataka o uplatama političkih stranaka njihovim kandidatima za izbornu promidžbu. Tvrdi da je to postojalo u nacrtu zakona koji je upućen na javno savjetovanje, no da je u prvom čitanju zakona cijeli stavak 4. članka 52. izbrisan bez ikakva objašnjenja.